Hlavní obsah

Projekty mají pomoci absolventům i lidem, kteří se vracejí do práce

Praha

Pomoci studentům posledních ročníků středních a vysokých škol získat vědomosti a dovednosti potřebné pro praxi má projekt Cesta pro mladé. Novou podporu mohou získat také lidé, kteří se po delší době vracejí na pracovní trh. Především pro ně je určen projekt Vzdělávání praxí. Oba projekty, financované z evropských dotací i státního rozpočtu, organizuje Fond dalšího vzdělávání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Projekt Cesta pro mladé potrvá do března 2020 a mělo by se ho zúčastnit 4500 lidí. Vyčleněno je na něj 267 miliónů korun. Ředitel Fondu dalšího vzdělávání Miroslav Procházka je přesvědčen, že díky aktivitám v kurzu se podstatně zvýší šance budoucích absolventů na získání prvního zaměstnání.

„Až 90 procent firem totiž dává přednost absolventovi, který už má za sebou určitou pracovní zkušenost,” uvedl.

Vzdělávání praxí je určeno lidem vracejícím se do zaměstnání po rodičovské nebo těm, které na trhu práce znevýhodňuje vyšší věk či nízká kvalifikace.

Vzdělávání na internetu i docházka do firem

Studenti, které čeká maturita nebo státnice na vysoké škole, se mohou nad rámec studia zúčastnit kurzu složeného ze tří částí. Prostřednictvím vzdělávání na internetu si budou zlepšovat určité dovednosti, jako je například komunikace v týmu, práce s informacemi nebo zvládání stresových situací.

V praktické části budou docházet do konkrétní firmy, kde je mentor zasvětí do praktické podoby jejich oboru. Na závěr kurzu se setkají s odborníkem na personalistiku, který je připraví na pracovní pohovor a pomůže jim se zpracováním životopisu.

Pomoc nejen po rodičovské

Vzdělávání praxí je určeno matkám a otcům vracejícím se do zaměstnání po rodičovské dovolené nebo lidem, které na trhu práce znevýhodňuje vyšší věk nebo nízká kvalifikace.

Devízou je možnost nástupu do zaměstnání přímo ve firmě, která vzdělávání praxí poskytuje.

V regionálních kancelářích bude pro účastníky připraveno individuální poradenství. Přímo ve firmách pak dostanou šanci zlepšit si své pracovní dovednosti a zjistit, co se v oboru změnilo.

„Obrovskou devízou je i možnost nástupu do zaměstnání přímo ve firmě, která vzdělávání praxí poskytuje. Ze zkušenosti víme, že se tak děje poměrně často,” doplnil Procházka.

Každý účastník bude v projektu zapojen jeden až šest měsíců. Projekt potrvá do konce února 2019 a počítá se s účastí 2000 lidí. Rozpočet projektu je 155 miliónů korun.

Reklama

Související články

Studentům by pomohl rok mimo

Českým studentům by výrazně pomohl takzvaný rok mimo, tedy celosvětově běžně praktikovaný pojem „year off“, tvrdí studentka Marie Štenglová. Když si mladí lidé...

Výběr článků

Načítám