Hlavní obsah

Projekt Technohrátky bojuje o přízeň

Právo, Zdeněk Seiner

Projekt Pardubického kraje na podporu technického a odborného vzdělávání Technohrátky vstoupil v polovině září do podzimní části letošního programu. Je zřejmě neucelenějším projektem v Česku, má nadšené zastánce, ale jsou slyšet i ti, kteří pochybují o jeho skutečném přínosu.

Foto: archiv Technohrátky

Smyslem Technohrátek je přiblížit technické obory zábavnou formou.

Článek

V uplynulém školním roce neměl projekt zcela průkazné výsledky. „Pohledem statistiky Technohrátky za dva a půl roku své existence uspořádaly 29 speciálních akcí, oslovily 3654 žáků z 81 základních škol a představily jim šedesát nejrůznějších profesí a řemesel z oblasti strojírenství, elektrotechniky, stavebnictví, gastronomie a služeb,“ řekl Právu manažer projektu Vladimír Zemánek.

Nástroj k podpoře technického vzdělávání

Technohrátky jsou pestřejší a zajímavější. Stále si při tom drží vysoký standard. Pardubický kraj je považuje za jeden z klíčových nástrojů k podpoře technického a odborného vzdělávání. „Vidím, že od svého vzniku se staly součástí života základních škol, jejich ředitelů i kariérních a výchovných poradců v našem regionu. Současně však vnímám, že také ředitelé středních škol je považují za jednu z nejlepších možností propagace své školy,“ chválí Jana Pernicová (ČSSD), radní pro školství Pardubického kraje.

Školy nestačí dodávat strojaře

Letos prezentují Technohrátky oborovou nabídku dvanácti vybraných středních odborných škol z regionu a navíc uspořádají tři speciální semináře pro kariérní a výchovné poradce. „Českému průmyslu chybí v současné době sto tisíc pracovníků v technických oborech. A týká se to také Pardubického kraje, kde školy nestačí dodávat absolventy především strojírenských oborů,“ připomínál Martin Kiss, vedoucí odboru školství a kultury Krajského úřadu Pardubického kraje.

Jednotné přijímačky podpořily zájem o gymnázia

Technohrátky se v roce 2014 zřejmě podílely na vzestupu zájemců o technické obory na středních školách v Pardubickém kraji. Letos se však slibný trend nepodařilo potvrdit. Naopak, počty žáků v 1. ročnících středních technických škol vykázaly opět pokles. „Je to výsledek přihlášení se našeho kraje do pilotního ověřování jednotných přijímacích zkoušek vyhlášených ministerstvem školství. A co jsem předpokládala, to se stalo – na gymnázia se letos hlásilo mnohem víc dětí než v minulém roce. Samozřejmě uspěly, takže gymnázia jsou plná. V této situaci by neobstál žádný projekt,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana Pernicová.

Důležitá je uplatnitelnost na pracovním trhu

„Školáci i jejich rodiče by měli při výběru budoucího povolání sledovat informace, jaká je uplatnitelnost povolání na pracovním trhu. Právě technické profese jsou na tom dobře – a kde je velká poptávka, tam je také solidní platová nabídka. Například plat nástrojaře s určitými zkušenostmi je nejméně o deset tisíc korun vyšší, než je průměrná mzda. Nejčastějšími obory, o něž mají firmy zájem, jsou kromě řidičů automobilů svářeči, seřizovači a obsluha montážních strojů,“ řekl Právu ředitel krajského Úřadu práce Pardubického kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám