Hlavní obsah

Projekt „S pomocí za prací“ pomáhá zaměstnávat

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rekvalifikačním centru Blanky Chválové, kde se školí účastníci projektu S pomocí za prací, nedávno vrcholily poslední přípravy na závěrečné zkoušky v oboru kosmetička.

Článek

Frekventantky rekvalifikačního kurzu se zde naučily základní postupy v kosmetické péči, jako je čištění a diagnostika pleti, barvení řas a obočí, aplikace různých pleťových masek a krémů, depilace voskem a základní kosmetické líčení. „Dozvěděly se samozřejmě i o způsobech odstraňování vrásek, omlazování pokožky a vyzkoušely si nové přístroje,“ doplňuje vedoucí rekvalifikačního centra Blanka Chválová.

Den před zkouškami si mladé kosmetičky ve dvojicích ještě naposledy procvičovaly některé z praktických činností. „Nejvíc mě baví provádět právě masáž obličeje,“ říká jedna z účastnic Pavlína Traxmandlová a dodává:

„Není to složité, jen je pro to důležitý cit v prstech. Za přínosné považuji i zásady, jak správně diagnostikovat pleť a jak ji ošetřovat. Zjistila jsem, že dříve jsem to dělala špatně.“

Její kolegyně, Andrea Bauerová, se právě soustředí na barvení řas. „Teď vám nemůžu na nic odpovídat,“ směje se, když jemným štětečkem nanáší temnou barvu.

Cesta k vysněné profesi

„V projektu S pomocí za prací jsem se dozvěděla hodně informací, které bych jinde hned tak nezískala,“ říká další z účastnic kurzu Martina Handlová. „Výborný byl například tzv. motivační program. Pro kurz jsem se rozhodla, protože jsem kdysi chtěla být kosmetičkou, ale nakonec jsem skončila na poštovní škole. Třeba se mi teď můj původní sen splní,“ dodává Handlová.

V kurzu získala spolu s kolegyněmi také znalosti v oboru dermatologie, zdravovědy, hygieny, první pomoci a bezpečnosti práce. Po úspěšném absolvování praktických i teoretických zkoušek obdrží každá účastnice certifikát, na jehož základě může požádat o živnostenský list.

Projekt S pomocí za prací probíhá v Plzeňském kraji a organizuje jej společnost Grafia jako dodavatel pro Úřad práce ČR. Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR. Více se o projektových aktivitách můžete dočíst na www.spomocizapraci.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám