Hlavní obsah

Před 80 lety získal patent vynález, který způsobil revoluci v textilním průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Praha

Patent na nylon získala před 80 lety, 16. února 1937, americká chemická společnost DuPont. Vlákno údajně pojmenované podle měst New York a Londýn se stalo jedním z jejích nejúspěšnějších produktů. Nejenže zlepšilo kvalitu štětin v zubním kartáčku, v němž se představilo nejdříve, ale způsobilo převrat i v odívání a v řadě dalších oborů. Nylonovou revoluci způsobil americký chemik Wallace Carothers.

Foto: Profimedia.cz

Americký chemik Wallace Carothers vynalezl se svým týmem celou plejádu umělých hmot.

Článek

Úspěšné tažení toto jemné, pevné, pružné, odolné a první plně syntetické polyamidové vlákno zahájilo u dámských punčoch. Dnes jej však lze nalézt doslova všude: je součástí textilií, koberců, nábytku, bezpečnostních pásů, lan, rybářských sítí, počítačů a používá se i v chirurgii.

Úspěchy mu život nezachránily

Za vším stojí americký chemik Wallace Carothers. Výsledky jeho výzkumů zaujaly firmu DuPont natolik, že mu v roce 1928 nabídla podmínky, „které si sám určí” - a neprohloupila.

Carothers, vybaven znalostmi Němce Hermanna Staudingera, vynalezl se svým týmem začátkem 30. let minulého století celou plejádu umělých hmot, kupříkladu i neopren. Těžce maniodepresivní vynálezce však roku 1937 spáchal sebevraždu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám