Hlavní obsah

Pražská školka jako první splnila stříbrná kritéria programu Skutečně zdravá škola

Novinky,

Mateřská škola Semínko v pražském Toulcově dvoře jako první škola v ČR splnila všechna kritéria v bronzové i stříbrné úrovni programu Skutečně zdravá škola. Program je občanskou iniciativou usilující o zlepšení školního stravování.

Foto: MŠ Semínko

MŠ Semínko získala stříbrnou medaili v programu Skutečně zdravá škola. Uprostřed s certifikátem ředitelka školky Magdaléna Kapuciánová

Článek

Ocenění školka dostala za splnění potřebných kritérií v oblastech angažovanosti a kultury stravování, kvality jídla a místa jeho původu či vzdělávání o jídle.

Již dříve v rámci bronzových kritérií plnila MŠ Semínko požadavky na výrobu pokrmů, které musí být minimálně ze 75 procent tvořeny z čerstvých a nezpracovaných surovin, dětem se musí podávat pouze neslazené nápoje, stejně tak se mají vzdělávat o původu potravin a vaření.

Tato soukromá školka s environmentálním vzdělávacím programem vznikla v roce 2003. [celá zpráva]

„Z ocenění máme nesmírnou radost, je důkazem toho, že vařit pro děti zdravě a kvalitně je správné. Plnění stanovených kritérii není jednoduché, vyžaduje obrovské nasazení, kreativitu a odpovědný přístup zaměstnanců školky. Jsme rádi, že nebylo třeba v rámci splnění stříbrných kritérií cokoliv ve stravování našich dětí měnit,“ uvedla ředitelka Magdaléna Kapuciánová.

Propagace zásad zdravého stravování

V rámci plnění stříbrných kritérií si ve školce odsouhlasili plán podpory zdravého stravování, rovněž stanovili kroky a harmonogram k jeho naplnění. Dále musela jídelna prokázat, že minimálně 50 procent nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.

Pět procent všech surovin musí pocházet z ekologických farem, pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů.

„Ocenění plánujeme využít zejména k tomu, aby byla práce ve školní jídelně vidět. Zároveň k propagaci zásad zdravého stravování. Chceme ukázat, že tento způsob stravování ve školní jídelně je možný. Záleží na každém, jestli se bude chtít inspirovat,“ dodala k tomu vedoucí školní jídelny a zástupkyně ředitelky Iveta Garciová.

Děti pěstují plodiny

Vědecké důkazy potvrzují, že stravovací návyky se tvoří již v dětském věku a správná výživa hraje klíčovou roli ve zdravém růstu dítěte a jeho kognitivním vývoji. Mateřské školy plnící program nabízejí dětem kvalitní pokrmy a snaží se rozvíjet v dětech zdravé stravovací návyky.

Skutečně zdravé školky také umožňují dětem pěstovat bylinky, ovoce a zeleninu na zahradě a učit se základům vaření. Rodičům pomáhají vzdělávat se v oblasti zdravé výživy dětí.

Program zdravého školního stravování Skutečně zdravá škola usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká. Funguje pod záštitou ministerstev životního prostředí a zemědělství.

Do programu se mohou zapojit mateřské, základní i střední školy. Mohou se pokusit o získání bronzové, stříbrné a zlaté medaile za splnění kritérií programu. Momentálně se do něj zapojuje 247 škol z celé republiky, 22 z nich již splnilo bronzová kritéria.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám