Hlavní obsah

Pracovat mimo kancelář může téměř polovina Čechů

Praha

Podíl lidí, kteří musí být kvůli své práci v kanceláři, loni klesl o třetinu na 54 procent. Vedle oborů, které tradičně využívají práci z domova, jako jsou IT, finanční služby či neziskový sektor, umožňují stále více práci mimo kancelář například i sektory veřejný, stavebnictví, reality a obchod. Vyplývá to z průzkumu společnosti Microsoft.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve veřejném sektoru pravidelně pracuje z domova 29 procent respondentů, ve stavebnictví a realitách 27 procent a v maloobchodu a velkoobchodu 27 respektive 32 procent.

Vést výkonné lidi na dálku

„Rok od roku přibývá lidí, kteří mohou pracovat i mimo kancelář. Je to důsledek jak rozvoje technologií, které umožňují flexibilitu i v pozicích, kde jsme si to dříve neuměli představit, tak měnící se pracovní kultury. Stále více lidí má o flexibilní pracovní styl zájem a stále více manažerů se nebojí vést lidi i na dálku, protože chápou, že lidé mohou být výkonní, i když nesedí u svého stolu v kanceláři. Často i výkonnější,” uvedla Lenka Čábelová z Microsoftu.

Celkem 55 procent vedoucích pracovníků důvěřuje svým lidem, že jsou efektivní i mimo kancelář, další čtvrtina aspoň částečně. Nedůvěru vyjádřilo šest procent manažerů.

V evropském měřítku je celková míra důvěry podobná, 81 procent manažerů věří svým zaměstnancům, že pracují i mimo kancelář, z toho 59 procent velmi, naopak osm procent vyjádřilo nedůvěru.

Den spolupráce odkudkoli

Práci odkudkoli zavedla před několika lety například česká technologická firma Datasys.

„Vzhledem k tomu, že máme několik poboček po celé ČR, trávili naši manažeři mnoho času cestováním na různé porady a koordinační schůzky. S využitím moderních metod jsou schopni komunikovat se zbytkem týmu z místa, kde se zrovna nacházejí, a nemusí nikam chodit nebo jezdit. Tento způsob je mnohem efektivnější, ale přináší i větší kreativitu zaměstnanců a více nápadů,” řekl obchodní ředitel Datasysu Martin Novák.

Jako příklad uvedl zakladatele firmy, svého otce Miloslava Nováka, který do kanceláře dochází sporadicky a podnik řídí ze Švýcarska nebo ze Šumavy. Díky možnosti pracovat mimo kancelář se Datasys stal zajímavým zaměstnavatelem pro mladé lidi, počet uchazečů vzrostl o čtvrtinu.

Průzkum Microsoftu se uskutečnil v 19 evropských zemích včetně ČR, kde sebral odpovědi od 1000 respondentů. Společnost na čtvrtek 21. září již popáté vyhlásila Den spolupráce odkudkoli. Letošního ročníku se zúčastní v Česku 73 firem. Vedle Microsoftu a Datasysu například O2, Innogy, LMC, IT Mainstream technologies, AXA ČR, CBRE, Xerox nebo CPI Property Group.

Reklama

Související články

Motivovanost zaměstnanců klesá

Podle studie globálních rizik pro rok 2017 je schopnost najít a udržet si talentované zaměstnance sedmou největší hrozbou, jíž firmy čelí. Celosvětově pracuje...

Výběr článků

Načítám