Hlavní obsah

Práce v pokročilé fázi těhotenství škodí dítěti stejně jako kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti kuřaček se rodí s nižší porodní váhou a mají vývojové vady. Podobně jsou na tom děti matek, které musejí či chtějí pracovat až do konce těhotenství. Podle britských porodníků škodí práce v pokročilé fázi těhotenství stejně jako kouření.

Foto: Profimedia.cz

U starších matek existuje prokazatelně vztah mezi prací v pokročilé fázi gravidity a nižší porodní váhou.

Článek

Děti matek, které pracují i v devátém měsíci těhotenství, mají v průměru o čtvrt kila méně porodní váhy. Přitom děti s nízkou porodní váhou mívají později v životě řadu zdravotních potíží, pomalejší vývoj a nižší IQ.

Mladé maminky vydrží více

Zajímavé ale je, že u matek mladších čtyřiadvaceti let to neplatí. Ty mohou pracovat i v devátém měsíci těhotenství a dítě se narodí s normální váhou. Ovšem u matek starších existuje prokazatelně vztah mezi prací v pokročilé fázi gravidity a nižší porodní váhou.

„Víme, že nízká porodní váha je předpokladem pro mnoho problémů později v životě, včetně horších výsledků ve škole, nižších výdělků a vyšší úmrtnosti,“ varoval autor studie profesor Marco Francesconi z University of Essex.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám