Hlavní obsah

Poradna: Pracovní smlouva i dohoda o provedení práce u jednoho zaměstnavatele – je to vůbec možné?

Dnešní, zisky motivovaní, zaměstnavatelé se snaží stále více ušetřit na výdajích za své zaměstnance. Jednou z cest, kterou volí, je nabízení práce svým zaměstnancům zčásti na pracovní smlouvu a zčásti na dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Může ale zaměstnanec pracovat pro zaměstnavatele ve více vztazích? A může s tím nesouhlasit?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji jako recepční. Minulý měsíc za mnou přišel vedoucí s nápadem, že část práce – přípravu kávy/čaje pro klienty, kterou jsem doteď dělala na pracovní smlouvu, „oddělí“ do DPP. Prý na tom oba vyděláme – protože z příjmu do 10 tisíc z DPP nebudeme muset ani jeden platit sociální/zdravotní pojištění. Já se ale bojím, že se mi to promítne do průměru a já si vydělám míň, třeba když budu na dovolené, atd. Můžu se nějak tomu šílenému nápadu mého vedoucího bránit?

Více pracovněprávních vztahů u jednoho zaměstnavatele

Zákoník práce umožňuje zaměstnanci vykonávat práci pro zaměstnavatele nejen v jednom, ale i v dalším pracovním poměru nebo na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr.

Jediným omezením souběžného výkonu prací u jednoho zaměstnavatele je, aby byly jiného druhu než práce vykonávaná v původním pracovním poměru. Účelem této právní úpravy je zamezit obcházení ustanovení zákoníku práce o pracovní době, době odpočinku a práci přesčas, k němuž by při výkonu práce stejného druhu v dalším pracovněprávním vztahu mohlo docházet.

Důležité je vždy vymezit, kdy se jedná o práci jiného druhu. Jde o takovou práci (pracovní činnosti), která se liší od práce, kterou zaměstnanec vykonává v původním pracovním poměru. Tyto další pracovní činnosti rozhodně nemohou být jen doplněním stávající pracovní náplně zaměstnance, která mu už vyplývá ze sjednaného druhu práce, tedy nemohou s ní (i) bezprostředně souviset, (ii) být jí podmíněny a (iii) být konány v době, kdy mají být konány činnosti z prvního pracovního poměru.

Pokud však budou výše uvedené podmínky naplněny, může zaměstnavatel se zaměstnancem, vedle pracovní smlouvy uzavřít i další pracovněprávní vztah – tedy další pracovní smlouvu či dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

Nevýhody popisovaného případu

Pokud byly splněny podmínky pro uzavření dalšího pracovněprávního vztahu a zaměstnavatel by s vámi uzavřel DPP a zároveň by vám snížil stávající mzdu, tak by se tím následně snížil mzdový základ pro účely výpočtu průměrného výdělku, ze kterého se vypočítává náhrada mzdy při čerpání dovolené, pro výpočet odstupného, pro výpočet náhrady mzdy při dočasné pracovní neschopnosti, atd.

Navíc vztah na základě DPP nepožívá tak velké ochrany jako pracovní poměr – zejména je pro obě strany velice jednoduché ho ukončit. I tato skutečnost by mohla být pro zaměstnance nemilým překvapením.

Shrnutí

Vykonávat více prací pro jednoho zaměstnavatele na základě více pracovních poměrů nebo dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr je možné, ale pouze za předpokladu, že se bude jednat o práce jiného druhu než již z uzavřeného pracovněprávního vztahu. Ve vašem případě tato podmínka splněna není, jelikož příprava drobného občerstvení pro klienty bezprostředně souvisí s výkonem práce recepční, navíc byste tuto činnost vykonávala v době, kdy vykonáváte práci recepční – asi si lze těžko představit, že byste práci recepční přerušila za účelem vaření čaje a pak znovu v pracovní době recepční pokračovala.

Na tzv. „oddělení“ těchto činností do DPP se domluvit nelze, protože by se jednalo o obcházení zákona, navíc by takováto změna byla pro vás značně nevýhodná. Doporučujeme se tedy se zaměstnavatelem na takovéto změně nedomlouvat. Bez vašeho souhlasu stejně ke změně dojít nemůže.

Odpovídala Nataša Randlová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám