Hlavní obsah

Poradna: Jak proplácet přesčasovou práci?

Zaměstnanec, který se nikdy nesetkal s přesčasovou prací, je dnes spíše výjimkou. Práci přesčas však lze nařídit jen výjimečně, a když ji zaměstnanec vykonává, musí za ni být také adekvátně odměněn. Jaká tedy jsou pravidla pro kompenzaci práce přesčas?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji ve firmě, kde je běžné dělat desítky hodin přesčasů. Není problém domluvit se s vedoucím na proplacení nebo vybrání přesčasových hodin jako náhradního volna. Pokud ale zaměstnavatel přesčasové hodiny proplácí, tak nikdy v plné výši - zpravidla odečte za měsíc 4 hodiny s odůvodněním, že je dobrým zvykem "nechávat" tyto hodiny firmě. Má na takový postup právo?

Práce přesčas v podnikatelské sféře

Práce přesčas je práce vykonávaná zaměstnancem nad stanovenou týdenní pracovní dobu (obvykle 40 hodin týdně), a to buď na příkaz zaměstnavatele, nebo na základě dohody s ním. Celkový rozsah práce přesčas je omezen zákoníkem práce.

Kompenzace za práci přesčas v podnikatelské sféře

Za nařízenou i dohodnutou práci přesčas je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci jednak dosaženou mzdu, ale také „něco navíc“, co by zaměstnanci kompenzovalo čas extra strávený v práci. Touto kompenzací může být buď příplatek za práci přesčas, nebo náhradní volno bez náhrady mzdy.

Přednost má přitom příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, který může být zvýšen v kolektivní nebo individuální smlouvě nebo i vnitřním předpise (pozor, nikdy nemůže být snížen pod výše uvedených 25 %!). Pokud se na tom zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodnou, lze poskytnout namísto tohoto příplatku (nikoli však namísto dosažené mzdy!) náhradní volno.

Veškerá kompenzace zároveň musí být zaměstnanci poskytnuta i za zlomky hodin přesčasové práce – zaměstnavatel tedy nemůže jednostranně určit, že přesčasovou práci zaměstnanci započítá jen v případě, že odpracuje celé hodiny, eventuelně půlhodiny, nebo že některé hodiny zaměstnanci jednoduše seškrtá, jelikož jich měl daný měsíc příliš.

Zahrnutí práce přesčas do mzdy v podnikatelské sféře

Zaměstnavatel nemusí zaměstnanci dosaženou mzdu ani kompenzaci poskytnout jedině v případě, že se zaměstnancem dohodl (v pracovní či jiné smlouvě), že jeho mzda je již sjednána s přihlédnutím k práci přesčas v určitém rozsahu. U běžných zaměstnanců jde o maximální rozsah do 150 přesčasových hodin v kalendářním roce, a u vedoucích zaměstnanců pak až do maximálních 416 přesčasových hodin v kalendářním roce.

Shrnutí

Pokud pro svého zaměstnavatele vykonáváte práci přesčas, ať už nařízenou nebo dohodnutou, je zaměstnavatel povinen vám tuto práci adekvátně kompenzovat, ledaže byste měl mzdu sjednanou s přihlédnutím k práci přesčas. Musíte tedy obdržet dosaženou mzdu a k ní navíc buď příplatek za práci přesčas, nebo náhradní volno bez náhrady mzdy, a to za veškerou takto odpracovanou dobu.

Pokud vám zaměstnavatel neposkytne kompenzaci v plné výši dobrovolně, můžete se svých nároků domáhat soudní cestou a žádat po zaměstnavateli proplacení přesčasové práce včetně úroků z prodlení, a to až za 3 roky zpětně. Celou situaci můžete navíc oznámit inspekci práce, která může takové jednání zaměstnavatele prošetřit a případně za to zaměstnavatele pokutovat.

Odpovídala Lucie Hořejší z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Zaměstnanci pod drobnohledem kamer

S každým rokem přibývá zaměstnavatelů, kteří prostřednictvím kamerových systémů monitorují svá pracoviště. Není divu, tento efektivní a účinný nástroj kontroly...

Výběr článků

Načítám