Hlavní obsah

Podmořský drak se má stát novým zdrojem energie

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva milióny eur získala švédská firma Minesto na vyzkoušení „podmořského draka“, což je označení pro novou turbínu na výrobu energie z mořského přílivu. Přezdívku drak dostalo zařízení proto, že nejvíce ze všeho připomíná papírového draka, který létá pod hladinou moře.

Článek

Oficiálně se drak jmenuje „Deep Green“ a poprvé by měl být podle stanice CNN naostro otestován u irských břehů v příštím roce. Turbína je to ovšem netradiční, má křídla a k mořskému dni ji bude poutat stometrový kabel.

Elektrickou energii produkuje kroužením na kotvícím kabelu pod vlivem přílivu. Testy se zatím prováděly ve zkušebních nádržích na zmenšených modelech, ale odhaduje se, že jedna turbína by mohla vyprodukovat asi 500 kW.

Turbína přitom není nijak velká - na délku má mít jeden metr a její křídla rozpětí 12 metrů. Jiné přílivové elektrárny a projekty počítají s mnohem robustnějšími rozměry. To zvyšuje i efektivitu projektu Deep Green.

Podle hlavního inženýra firmy Minesto Teda Rosendahla může drak efektivně fungovat i v místech, kde není příliv tak silný, nebo i ve větších hloubkách.

Rosendahl předpokládá, že na trh se zařízení dostane během čtyř let. S využitím přílivu počítá řada projektů alternativních zdrojů energie, které by nahradily stávající produkci založenou na zásobách fosilních paliv, které se zmenšují a navíc s sebou nesou nemalou ekologickou zátěž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám