Hlavní obsah

Podařil se nám průlom v léčbě rakoviny prostaty, tvrdí vědci

Novinky, luk

Britští vědci provedli jednu z nejrozsáhlejších klinických studií a získali velmi zajímavé výsledky. Tvrdí, že by z nich mohlo mít prospěch mnoho pacientů, kteří se léčí z rakoviny prostaty.

Foto: Profimedia.cz

Operace prostaty. Ilustrační foto

Článek

Studie se zaměřila na abirateron – látku, kterou už dnes nemocní užívají v případě, že se jejich choroba metastázemi šíří dál po těle. Pokud ale abirateron začali užívat už dříve jako podpůrnou terapii k dlouhodobé hormonální léčbě, zvýšila se tím jejich šance na přežití.

Nicholas James, který na Birminghamské univerzitě výzkum vedl, neskrývá své nadšení: „Ještě žádná studie rakoviny prostaty nám nedala tak úžasné výsledky jako tato. Je to pocit, který zažijete jednou za kariéru. Nikdy se nám ještě úmrtnost dospělých na nádorové onemocnění nepodařilo snížit tak rapidně.“

Abirateron, který se prodává pod komerčním názvem Zytiga, je doplňkem hormonální terapie. Zatímco chemoterapie zabíjí rakovinné buňky, abirateron brání testosteronu v průniku do prostatických žláz, čímž se potlačí růst nádoru.

Mohli by pomoci více mužům

Klinické studie se zúčastnilo zhruba 2000 pacientů. Polovina dostávala pouze hormonální terapii a druhá polovina k ní i abirateron. Ve skupině s kombinací léků zemřelo 184 účastníků, zatímco ve skupině užívající pouze hormonální terapii zemřelo 262.

James pro webové zpravodajství BBC dodal: „Abirateron se už dnes podává některým mužům, jejichž nemoc se po těle rozšířila. Naše výsledky ukazují, že by ale mohl prospět i mnoha dalším.“

Sir Harpal Kumar, ředitel organizace pro výzkum rakoviny Cancer Research UK, řekl pro BBC News: „Tyto výsledky by mohly opravdu proměnit léčbu rakoviny prostaty. Abirateron evidentně může pomoci více pacientům, než se původně zdálo.“

Také britský Institut pro výzkum rakoviny výsledky vítá: „Zdá se, že pokud se nasadí hned na začátku léčby, je pro pacienty jasně prospěšný,“ řekl profesor Johann de Bono.

Výzkumníci prezentovali výsledky své studie na konferenci onkologů v Chicagu a publikovali je v časopise New England Journal of Medicine.

Reklama

Výběr článků

Načítám