Hlavní obsah

Počet škol bez bariér pomalu roste

Novinky, pro

Bariéry na základních a středních školách komplikují začlenění handicapovaných žáků do běžného vyučování. Počet bezbariérových škol ale pomalu roste. Již 16 škol v České republice odstranilo bariéry za podpory Nadace ČEZ v rámci projektu Oranžové schody.

Článek

Jednou z nich je ZŠ v Kostelci nad Černými lesy, kde se tři žáci školy mohou od poloviny září pohybovat bez cizí pomoci.

Adélka (14 let), Renda (11 let) a Ondra (10 let) navštěvují základní školu v Kostelci nad Černými lesy. Tyto děti se sice pohybují na vozíčku, ale díky snaze zdejší ředitelky se začleňují do běžného vyučování, zájmových kroužků, exkurzí a výletů. Doposud však nebyla škola zcela bez bariér.

„Renda se rád zapojuje během přestávek do dětských diskuzí a her a jeho nadšení, že je někde s dětmi, se nedá popsat. Bohužel se ale stávalo, že jsme hodiny strávili ve třídě bez dětí, protože jsme se nemohli dostat po schodišti do učebny, kde měli jeho spolužáci vyučování, to ho mrzelo,“ uvedla maminka Reného Anna Tóthová.

Škola, do které chodí téměř 600 žáků, má upravené toalety pro vozíčkáře a je zcela bezbariérová. „Mám nesmírnou radost, že se nám podařilo odstranit všechny bariéry. Pro kluky, Adélku a maminky je to obrovská úleva, kterou si zaslouží,“ řekla ředitelka školy Lenka Lasáková.

„Určitě budeme v projektu pokračovat, snažíme se podpořit především ty školy, které jsou aktivní a mají snahu žáky s handicapem mezi ostatní děti začleňovat,“ řekl Novinkám ředitel Nadace ČEZ Ondřej Šuch.

Reklama

Výběr článků

Načítám