Hlavní obsah

Plzeňská fakulta začne v Karlových Varech dovzdělávat nekvalifikované učitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň/Karlovy Vary

Pedagogická fakulta Západočeské univerzity v Plzni otevře od září nové konzultační středisko v Karlových Varech. Zajišťovat bude celoživotní vzdělávání pro nekvalifikované učitele z Karlovarského kraje. "Právě v tomto regionu je situace nejhorší z celé ČR, na základních a středních školách učí mnozí bez potřebné aprobace a řada dokonce i bez vysoké školy," řekla o projektu řekla děkanka fakulty Jana Coufalová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Středisko bude fungovat v prostorách střední pedagogické školy. Od akademického roku 2010/2011 tam zahájíme přípravu nekvalifikovaných učitelek pro první stupeň základní školy," uvedla Coufalová. V Karlovarském kraji je podle ní nejvyšší nekvalifikovanost učitelů v republice.

V dalším roce podle potřeb kraje fakulta zahájí i studium v jiných oborech, například pro učitelství cizích jazyků, informatiky a podobně. "Ze strany Karlovarského kraje je velký zájem o učitele fyziky, matematiky," dodala děkanka. Služba by měla fungovat, dokud bude region potřebovat.

Nabídkou plzeňská fakulta reaguje na fakt, že podle zákona se musejí učitelé dovzdělat a ke studiu mají nastoupit nejpozději v roce 2014. Termín se však už jednou posunul, původně byla hranice nástupu rok 2009. "V případě učitelství pro první stupeň je tam takový zájem, že nebudeme pravděpodobně schopni uspokojit všechny hned, proto první ročníky otevřeme v několika po sobě jdoucích letech," dodala Coufalová. Na činnost střediska přispěje Karlovarský kraj, od příštího roku by chtěla fakulta získat i evropské zdroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám