Hlavní obsah

Padlé od Waterloo zpracovaly cukrovary, domnívá se studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

18. června 1815 utrpěl Napoleon Bonaparte historickou porážku. V bitvě nedaleko městečka Waterloo v dnešní Belgii padlo více než dvacet tisíc vojáků. Kde zůstaly jejich pozůstatky, to archeologům a historikům až dosud vrtalo hlavou. Přestože při vykopávkách pročesávali bitevní pole, badatelé zatím nenašli více než dvě kostry, napsal týdeník Der Spiegel.

Foto: Guido Vermeulen-Perdaen /Alamy, Profimedia.cz

Dnešní podoba bojiště u Waterloo

Článek

Historici Bernard Wilkin, Robin Schäfer a britský archeolog Tony Pollard nyní tvrdí, že objevili místo, kde se padlí nacházeli. Uvádějí, že klid mrtvých narušili několik let po bitvě vykradači hrobů, kteří šli po kostech. Ty se daly snadno zpeněžit.

Pollard už letos v dubnu v jiné studii popsal, že z kostí se vyráběla moučka bohatá na fosfáty, která se používala jako hnojivo. Nyní vědci zjistili další využití: rozemleté kosti se používaly ve vznikajícím cukrovarnickém průmyslu. „Od třicátých let 19. století panovala v regionu vysoká poptávka po kostech, mimo jiné kvůli rozkvětu cukrovarů,“ říká spoluautor teorie Schäfer.

Stoupla poptávka, rostla i nabídka

K výrobě bílého cukru se vyvařená šťáva z cukrové řepy musí filtrovat, když se hnědý řepný cukr čistí a přeměňuje na bílý. A rozemleté kosti sloužily jako filtr.

Autoři se zmiňují o obchodu s kostmi, který tehdy překračoval i hranice Belgie. Výrobci cukru mohli oficiálně používat moučku výhradně ze zvířecích kostí. „Když však poptávka a ceny explodovaly, mnozí dodavatelé si s původem hlavu nelámali a dokumenty falšovali. Bitevní pole u Waterloo se stalo vítaným zdrojem,“ upozorňuje studie.

Už v roce 1834 se vyšetřující soudce z města Nivelles pokoušel dostat na stopu narušitelům posledního odpočinku padlých u Waterloo, avšak bez valného úspěchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám