Hlavní obsah

Otevřený pracovní prostor může zvyšovat asociálnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Pokud všichni zaměstnanci ve firmě pracují bok po boku, vedle sebe či proti sobě v otevřeném prostoru, kde se mohou volně pohybovat z místa na místo, dalo by se logicky předpokládat, že to musí zvýšit jejich vzájemnou spolupráci. Jenže podle nové australské studie tomu tak není. Z ní vyplývá, že než pracovat v otevřeném prostoru s dalšími lidmi, je lepší zvolit zaměstnání na dálku z domova, kde dělá společnost maximálně vlastní kočka, napsal list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle studie je nejlepším scénářem zajišťujícím harmonii na pracovišti vlastní kancelář, kterou sdílí maximálně jeden další člověk. A když to nejde, tak práce z domova.

Naopak žhavý trend spojování kanceláří do jednoho prostoru zvyšuje u lidí podrážděnost, podezíravost a snahu uzavírat se do sebe. Stoupá také počet rozptylujících podnětů, vázne spolupráce, zvyšuje se nedůvěra a sílí negativní vztahy.

A aby toho nebylo málo, zhoršuje se i pocitové vnímání přátelství mezi spolupracovníky či podpory ze strany nadřízených, zjistila citovaná studie.

Vědci do ní zahrnuli 1000 zaměstnaných Australanů. Ptali se jich, zda se o kancelářský prostor dělí s ostatními lidmi, jaký druh přátelství se spolupracovníky mají, jakou podporu cítí ze strany nadřízených - a naopak jaké mají negativní pocity či zkušenosti, jako je například nedostatek spolupráce či nedůvěra.

Méně příjemná spolupráce

Ze studie vyplynulo, že sdílené prostředí přátelství mezi spolupracovníky nevylepšilo, a bylo nejčastěji spojeno s pocity méně vstřícného a nápomocného vedení.

Příčinou tohoto zjištění může být skutečnost, že zaměstnanci, kteří jsou buď pod příliš velkým dohledem, nebo naopak jen pod dohledem formálním, vnímají práci svých nadřízených jako méně kvalitní, než když se na rozděleném pracovišti scházejí k poradám.

Také další výzkum podporuje tvrzení, že výhody spojované se sdíleným prostředím nejsou takové, jak se při vzniku open space čekalo. Naopak se ukazuje, že spolupráce je pro zaměstnance méně příjemná a tok informací se ve sdíleném kancelářském prostoru nijak nezměnil.

Panely, regály a zelené stěny

To nejsou nijak skvělé zprávy pro zaměstnance v době, kdy jsou otevřené kancelářské prostory a sdílená pracoviště na vzestupu. Jestliže nic nenasvědčuje tomu, že se tento trend obrátí, co mohou zaměstnanci dělat, aby přežili?

Pokud je to jen trochu možné, měli by si vyboxovat kancelář, o kterou se budou dělit jen s jedním nebo dvěma dalšími spolupracovníky. Druhou nejlepší možností je práce z domova.

Ne všichni ale mají takové štěstí. Ti ostatní si musejí zkusit pomoci improvizovanými prostředky. Vizuálnímu vyrušování ze strany ostatních spolupracovníků je možné zabránit pomocí panelů, knižních regálů nebo „zelených stěn” z rostlin. Hluk kancelářského prostředí se ale dá utlumit i sluchátky na uších.

Reklama

Související témata:

Související články

Lokalita je při hledání práce důležitá

Rozhodujícím faktorem při výběru zaměstnavatele je pro 80 procent lidí pracujících v hlavním městě lokalita kanceláří. Naprostá většina zaměstnanců dává...

Výběr článků

Načítám