Hlavní obsah

Ondřejovská hvězdárna se otevřela veřejnosti

Novinky,

Od pátku 19. do neděle 21. května probíhají Dny otevřených dveří Astronomického ústavu Akademie věd ČR na hvězdárně v Ondřejově, pokaždé od 9 do 17 hodin. Přístupná budou pracoviště hvězdárny, v pátek a sobotu večer za příznivého počasí proběhne pozorování oblohy. Veškerý program včetně přednášek je zdarma.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Hvězdárna Ondřejov

Článek

Návštěva hvězdárny je podle organizátorů vhodná nejen pro odborníky, ale i laiky či rodiny s dětmi. V pátek rovněž pro školy.

Největší dalekohled

Zájemci si budou moci prohlédnout i největší dalekohled v České republice, tzv. Perkův s průměrem hlavního zrcadla dva metry a hmotností 83 tun. [celá zpráva]

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Perkův dvoumetrový dalekohled, největší v ČR

V případě jasného počasí bude možné i pozorování Slunce v historické Západní kopuli hvězdárny. Zváni jsou také amatérští astronomové s vlastními dalekohledy na večerní společné pozorování v pátek a sobotu. Návštěvu je nutno předem domluvit na telefonu 737 322 815, případně e-mailu: suchan@astro.cz.

„Návštěvu ondřejovské hvězdárny lze spojit s návštěvou Výstavy drobného zvířectva pořádanou Základní organizací Českého svazu chovatelů v Ondřejově. Výstava bude u společného parkoviště obou akcí,“ doplnil mluvčí Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan, který o třídenním programu na hvězdárně Novinky informoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám