Hlavní obsah

Nový jednorázový kapesní test na infarkt stojí 370 korun

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až donedávna mohla být diagnóza akutního infarktu myokardu provedena pouze v nemocnicích s určitým vybavením, takže bylo obtížné splnit cíl včasné diagnózy a včasné léčby, zvláště když pacienti jsou na předměstí nebo ve vzdálenějších oblastech. Přitom klíčem ke zlehčení následků a snížení úmrtnosti je diagnostikovat a zahájit léčbu co nejdříve. Teď je k dispozici ale test na infarkt. Stojí 370 korun.

Foto: archív InnovaPharma

Ilustrační znázornění infarktu

Článek

„Čím dříve obdrží pacienti správnou léčbu, tím větší je šance na jejich záchranu,“ říká Adam Zaydlar ze společnosti Innova -Pharma, která na konci loňského roku začala do Česka dovážet rychlé jednorázové testy na zjištění infarktu, které jsou v zahraničí již několik let úspěšně používány pacienty, lékaři i rychlou záchrannou službou. „Pokud bude akutní infarkt myokardu diagnostikován ihned po záchvatu, pacienti pak mají možnost okamžitě obdržet trombolytickou léčbu v sanitce nebo na nejbližší klinice.“

Zaydlar vysvětluje, pro laika asi nesrozumitelné věci, totiž že jednorázový kapesní test ZAPTM troponin I/myoglobin je imunochromatografický test sloužící jako pomoc pro kvalifikované pracovníky ve zdravotnictví při diagnostice poškození myokardu.

„Test je využívaný ke kvalitativní detekci lidského srdečního troponinu I („TnI“) a myoglobinu na hranici myokardiální nekrózy. Vzestup sérových koncentrací myoglobinu u akutního infarktu myokardu (AIM) nastupuje rychle (za 0,5–2 hodiny) od začátku bolesti na hrudi.“

Foto: archív InnovaPharma

Vpich do prstu z uvedeného nového testu na infarkt

Aplikace testu je jednoduchá a hygienicky bezpečná. Jedná se povrchový vpich do prstu. Pokud přesto cítíte obavy z krevního testu, požádejte o provedení testu vašeho lékaře, jak to doporučuje i výrobce. Krevní kardiotest je k dostání v lékárnách nebo u odborných lékařů či u dovozce za zhruba 370 Kč.

Bolest může i chybět

Nejtypičtějším příznakem je silná tlaková, pálivá nebo svíravá bolest na přední ploše hrudníku. Někdy může bolest na hrudi chybět a je nahrazena pouze bolestí v rameni, v paži, v krku, v čelisti, v zádech anebo jen v břiše. Přibližně ve třetině případů mohou být příznaky mírné nebo žádné. Proto je při jakémkoliv podezření na akutní infarkt myokardu třeba ihned zavolat rychlou záchrannou službu – telefon 155 nebo 112.

Sám nemocný s podezřením na infarkt musí být v absolutním fyzickém i psychickém klidu.

„Je výhodné rozkousat a rozpustit v ústech tabletu acylpyrinu, který svým působením v krvi může rozpustit krevní sraženinu v ucpané tepně,“ říká MUDr. Stanislav Šimek z II. interní kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám