Hlavní obsah

Nově objevený mořský slimák je citlivý na změny klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Výzkumníci objevili v britských vodách nový druh mořského slimáka, živočicha pojmenovali Pleurobranchaea britannica. Zhruba pěticentimetrový tvor patří do čeledi, která se běžně nachází v teplejších vodách. Pravděpodobně v důsledku klimatických změn měkkýš migroval na sever, napsali vědci.

Foto: Ross Bullimore (NHMUK 20230085)

Vědci objevili v britských vodách nový druh mořského slimáka, živočicha pojmenovali Pleurobranchaea britannica.

Článek

V britských a irských vodách žije okolo stovky různých druhů mořských plžů. Výzkumník Ross Bullimore z britského střediska pro životní prostředí a akvakulturu (CEFAS), který za objevem stojí, ale okamžitě poznal, že jde o nový nález.

Objev tohoto plže dokazuje, že je stále důležité zkoumat podmořský život a že se pořád máme co učit, uvedli vědci podle zpravodajské stanice BBC, která o tom informovala s odkazem na letos publikovanou odbornou studii.

„Nalézt nový druh, který přitom není mikroskopický, je docela vzrušující. Ukazuje to, že je stále na čem pracovat,“ potvrdil Bullimorův kolega z CEFAS Peter Barry.

Obří šneci mohou být nebezpeční pro lidi, varují švýcarští vědci

Věda a školy

Mořští plži jsou druhem měkkýšů, kteří postrádají ulitu, a je pro ně typický různorodý vzhled. Ačkoliv jsou tito živočichové drobní a měří, jak už bylo řečeno, kolem pěti centimetrů, patří mezi důležité predátory, kteří zastávají klíčovou pozici v potravním řetězci.

Možné narušení potravního řetězce

Vědcům mohou pomoci porozumět stavu mořského ekosystému. Zmínění měkkýši jsou totiž citliví na lidské zásahy a dopady klimatických změn.

Členy čeledi listovkovitých (Pleurobranchidae) lze běžně nalézt u severního Španělska, Senegalu a ve Středozemním moři.

„Mohlo by to znamenat, že tato skupina je schopna dále rozšiřovat oblasti, ve kterých se nachází. Mají pro to stále příznivější a vhodnější podmínky,“ poznamenal Bullimore.

Rostoucí teploty ovlivňují podmořské živočichy, jako jsou ryby a velryby. Tím, že se stahují ze svých obvyklých stanovišť a vyhledávají chladnější místa, mohou narušit potravní řetězec.

Lední medvědi v Arktidě hladoví. Kvůli tání ledu

Věda a školy

Desítky stupňů k dobru. Odborníci spočítali, jak moc je letos příroda napřed

Počasí

Reklama

Související články

(Ne)oprávněný strach o planetu

Herec Marek Vašut na začátku roku v jednom podcastu prohlásil: „Teď vyrůstá generace, která má dokonale vymyté mozky tím, že planeta hoří.“ Mediálně tak opět...

Výběr článků

Načítám