Hlavní obsah

Nezaměstnanost v EU i v eurozóně v závěru roku stagnovala, znepokojivý je počet mladých bez práce

Míra nezaměstnanosti v eurozóně i celé Evropské unii v listopadu zůstala oproti říjnu beze změny, počet nezaměstnaných se ale mírně zvýšil. Statistický úřad Eurostat oznámil, že v EU činila listopadová míra nezaměstnanosti 10,9 procenta. V eurozóně dosahovala 12,1 procenta, takže se již osmý měsíc za sebou držela na rekordním maximu.

Foto: Profimedia.cz

Zveřejněné údaje ukázaly na vysokou nezaměstnanost evropské mládeže.

Článek

V Evropské unii v listopadu podle odhadů Eurostatu bylo 26,553 miliónu lidí bez práce. Proti říjnu se tak jejich počet zvýšil o 19 000. V samotné eurozóně počet nezaměstnaných stoupl o 4000 na 19,241 miliónu.

Nejlíp jsou na tom Rakušané, nejhůř Řekové

Nejpříznivější situace na trhu práce byla v rámci EU v Rakousku, kde míra nezaměstnanosti činila 4,8 procenta. Nejhorší podmínky byly naopak v krizí zmítaném Řecku, kde nezaměstnanost dosahovala 27,4 procenta. V České republice míra nezaměstnanosti stagnovala na 8,3 procenta, napsal Eurostat.

Nezaměstnanost mladých je stále vysoká

Údaje rovněž ukázaly na vysokou nezaměstnanost evropské mládeže. Míra nezaměstnanosti pro věkovou kategorii do 25 let v listopadu v EU činila 23,6 procenta a v eurozóně 24,2 procenta. V Řecku a Španělsku přesahovala 50 procent, v ČR se zvýšila na 19,1 procenta z říjnových 18,8 procenta.

Politici doufají, že oživení evropské ekonomiky povede k poklesu nezaměstnanosti. V loňském třetím čtvrtletí ale hospodářský růst v EU i eurozóně zpomalil poté, co se oba bloky ve druhém kvartálu vymanily z recese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám