Hlavní obsah

Nejrychlejší pohyb v živočišné říši mají mravenčí Drákulové

Právo, mcm

Čelisti tzv. Drákulových mravenců vykonávají nejrychlejší pohyb, jaký byl dosud v říši zvířat zaznamenán. Hmyz patřící k druhu Mystrium camillae je dokáže podle deníku The Independent scvaknout rychlostí téměř 90 metrů za sekundu.

Foto: Profimedia.cz

Mravenec druhu Mystrium camillae

Článek

Kdyby se tito mravenci dokázali podobnou rychlostí i pohybovat, zdolali by za hodinu vzdálenost více než 320 kilometrů. Jejich čelisti se tedy pohybují tempem, jaké na zemi zvládají jen rychlovlaky ve vrcholné rychlosti.

Mravenci s hrůzostrašným označením překonávají i korýše třídy Stomatopoda, kteří jsou známi svými bleskovými pohyby. Hmyz získal své populární jméno díky zvláštnímu způsobu své obživy.

Drákulovi mravenci, královny i dělníci, se živí tím, že prokousají dírky do svých i cizích kukel či larev a konzumují jejich hemolymfu, což je u mnoha skupin bezobratlých živočichů jakási obdoba krve. Superrychlý pohyb čelistí slouží Draculovým mravencům k napadení potenciální kořisti, která je tím omráčena, a lze ji tak snadno odvléci do mraveniště.

„Tihle mravenci jsou fascinující a jejich čelisti jsou velmi neobvyklé,“ pochvaluje si profesor Andrew Suarez, entomolog na University of Illinois. Pohyb mravenčích čelistí podle něj vypadá podobně jako lusknutí prstů u lidí – jenom je tisíckrát rychlejší, napsal deník Die Welt. Suarezova zjištění zveřejnil časopis Royal Society Open Science.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám