Hlavní obsah

Nejoblíbenějším řemeslníkem je hodinový manžel

Právo, kil

Poptávka po řemeslnických pracích v českých domácnostech stále roste, a to jak v rámci malých oprav, tak u větších projektů, jako jsou rekonstrukce bytů. Nejčastěji Češi objednávají tzv. hodinové manžely, tedy muže schopné provádět veškeré drobnější řemeslné práce.

Foto: Profimedia.cz

Mezi vyhledávané řemeslníky patří instalatéři a topenáři.

Článek

„Hodinový manžel je zdaleka nejpoptávanější specializací. Jde téměř o 20 % ze všech realizovaných objednávek. Hodinová sazba takového řemeslníka se pohybuje okolo 150 Kč za hodinu práce plus poplatek za dopravu,“ popisuje Tomáš Jankůj ze serveru SeznamRemeslniku.cz.

Ekonomika roste

Mezi vyhledávané řemeslníky dále patří instalatéři a topenáři (9 % objednávek) či malíři, lakýrníci a tapetáři (7 %). Odborníci upozorňují, že ze struktury objednávek lze vysledovat zlepšující se ekonomickou situaci v ČR.

„V posledních třech měsících narůstá podíl poptávek komplexních stavebních rekonstrukcí a ubývají poptávky menších oprav. To je důkaz začínajícího oživení ekonomiky,“ uvádí Jankůj. Roste i částka, kterou jsou čeští zákazníci ochotni do objednané práce investovat. Průměrná hodnota poptávky je zhruba 70 tisíc korun, což ve srovnání s loňským rokem znamená sedmiprocentní nárůst.

Dbají na reference

Čeští zákazníci se již naučili vyhledávat i řemeslnické služby na internetu. Nejpopulárnější je podle Jankůje on-line poptávání řemeslníků v Praze a ve Středočeském kraji, následují Brno, Severomoravský kraj a Vysočina.

Hledání řemeslníků on-line probíhá tak, že na specializovaném portálu zadá klient poptávku na činnost, kterou potřebuje udělat. Následně systém vybere z databáze 3–5 řemeslníků, kteří nejlépe odpovídají zadaným kritériím a mají pozitivní hodnocení od ostatních zákazníků.

„Víme, že bohužel pořád existuje spousta nekvalitních, nespolehlivých řemeslníků. Na trhu fungují i firmy, které vyberou zálohu, rozdělají práci a zmizí. Naším cílem je pomoci lidem se těmto nepoctivcům a fušerům vyhnout,“ uzavírá Jankůj ze serveru SeznamRemeslniku.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám