Hlavní obsah

Nejméně čtyřicet pražských učitelů bylo napadeno žákem, ukázal průzkum

Praha

Dvě procenta učitelů v Praze byla za poslední tři roky fyzicky napadena žákem. Téměř čtvrtina čelila alespoň jednou slovním útokům, opakovaně 13 procent. Ukázalo to šetření Pražského centra primární prevence. K dotazování mezi téměř dvěma tisícovkami učitelů město přistoupilo po zveřejnění případu šikany učitelky trojicí žáků na malešické průmyslové škole. Celkem je v Praze asi 14 tisíc pedagogů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Fyzická agrese je relativně nejméně častá. Ale pokud si přepočteme procenta na konkrétní respondenty, jedná se asi o 40 pedagogů, kteří se odhodlali odpovědět,” řekl na pátečním semináři k šikaně na magistrátu Pavel Dosoudil z Pražského centra primární prevence při Centru sociálních služeb Praha.

Jen necelá polovina učitelů řeší případnou šikanu oficiální cestou

„Ukázalo se, že jedinou častou formou agrese jsou přímé slovní útoky, jako nadávání nebo vyhrožování ve třídě,” doplnil Dosoudil. S ním se v posledních třech letech setkalo jednou či dvakrát 23 procent respondentů, opakovaně 13 procent.

Výsledky neukázaly, že by v takových případech byla souvislost s věkem nebo pohlavím napadeného učitele.

Učitelé chtějí větší podporu

Z průzkumu dále vyplynulo, že jen necelá polovina učitelů řeší případnou šikanu oficiální cestou (48 procent) za pomoci školního poradce nebo vedení školy, více než třetina (37 procent) se snaží si poradit sama. Učitelé by od zřizovatele uvítali více podpory, jak například další možnosti vzdělávání ohledně šikany a agrese, tak především právní pomoc.

V Praze je celkem 7000 učitelů základních škol a stejně tolik ve středních školách. Hlavní město zřizuje asi stovku středních škol, téměř 300 základních škol a 262 mateřských škol spravují městské části. Do dotazníku se jich zapojilo 1952, většinou žen (78 procent). Skoro třetina byla ve věkové skupině 50 až 60 let. Vyplnění dotazníku bylo dobrovolné.

Téma šikany se v Praze dostalo do pozornosti poté, co byl zveřejněn případ Střední průmyslové školy na Třebešíně, kde tři žáci učitelku šikanovali několik měsíců. Žena letos zemřela, souvislost mezi úmrtím a šikanou ale prokázána nebyla. Za špatné vyhodnocení situace rada ke konci února odvolala ředitele školy. Žáci byli podmínečně vyloučeni.

Reklama

Související články

Učitel čelil i pistoli. Vedení to neřešilo

Pistole, drogy a šikana kantorů. To není nová realita, ale popis situace z doby už před dvaceti lety. A nejde o základní školu ze sociálně vyloučené lokality....

Výběr článků

Načítám