Hlavní obsah

Nejen přistání sondy a první snímek. Na měsíční povrch vyjelo indické vozítko Pragján

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z indického přistávacího modulu Vikrám na povrch Měsíce vyjelo robotické vozítko Pragján. Ve čtvrtek to na sociální síti X uvedla Indická organizace pro kosmický výzkum (ISRO). Úkolem roveru bude prozkoumat lunární povrch v oblasti jižního pólu Měsíce, kde indický modul přistál jako první. Jinde na Měsíci se předtím podařilo přistát dosud jen Spojeným státům, Sovětskému svazu a Číně.

Indická sonda poslala snímek z Měsíce, národ oslavujeVideo: Reuters

 
Článek

„Vozítko se spustilo z modulu a Indie se prošla po Měsíci,“ napsala ISRO na sociální síti X (dříve Twitter).

Z bezposádkového modulu Vikrám vyjelo šestikolové robotické vozítko zhruba 14 hodin po dosednutí. Nyní bude zkoumat měsíční povrch a posílat data a fotografie na Zemi. Tmavé krátery v oblasti jižního pólu by podle vědců mohly skrývat zmrzlou vodu, což by podpořilo plány na budoucí osídlení přirozené družice Země.

Vozítko nazvané Pragján, což v sanskrtu znamená „moudrost“, váží 26 kilogramů a je poháněno solární energií. Jeho životnost je plánována nejméně na jeden lunární den, což je asi 14 pozemských dní.

Indická sonda přistála na Měsíci a poslala první fotku

Věda a školy

Přistávací modul indické sondy Čandraján-3 (Měsíční loď 3) měkce dosedl na povrch Měsíce v blízkosti tamního kráteru Manzinus U ve středu ve 14:32 SELČ.

Foto: X/ISRO

Snímek od indické sondy pořízený přímo na měsíčním povrchu. Vpravo je vidět i noha přistávacího modulu.

Vesmírná agentura nedlouho po přistání potvrdila, že bylo navázáno komunikační spojení mezi přistávacím modulem a pozemským střediskem. ISRO zároveň zveřejnila nové fotografie povrchu Měsíce, které pořídila kamera na sondě během sestupu.

A později navíc ukázala i snímek pořízený přímo na lunárním povrchu, na kterém je patrná i noha přistávacího modulu.

„Vítězný pokřik nové Indie“

Pro Indii to byl skutečně velký den. V zemi se slaví.

„Toto je vítězný pokřik nové Indie,“ prohlásil ve středu indický premiér Naréndra Módí, který přistání modulu sledoval z Jihoafrické republiky, kde se účastní summitu zemí BRICS. Indická vláda doufá, že úspěch mise povzbudí investice do startů soukromých kosmických lodí a souvisejících satelitních projektů.

Nynější lunární mise Čandraján-3 odstartovala pomocí nosné rakety LVM3 z indického kosmodromu 14. července. Mise vyšla podle indických médií na 74,6 milionu dolarů (1,65 miliardy Kč).

Indii se přistání na Měsíci podařilo na druhý pokus. V září 2019 se modul sondy Čandrájan-2, která kolem Měsíce obíhá dodnes, krátce před přistáním jen dva kilometry nad povrchem odmlčel. Havárie byla podle ISRO způsobena závadou softwaru.

S přistáním v málo prozkoumané oblasti u jižního pólu Měsíce chtělo Indii v minulých dnech předstihnout Rusko. Jeho modul Luna-25 se ale podle nedělního oznámení agentury Roskosmos vymkl kontrole a narazil do měsíčního povrchu.

Ruská lunární sonda narazila do povrchu Měsíce

Zahraniční

Šéf Roskosmosu: V závodech o dobytí Měsíce musíme pokračovat

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám