Hlavní obsah

Navzdory krizi hledá těžko zaměstnance 19 % českých firem

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonští zaměstnavatelé si rvou vlasy, čeští si mohou spokojeně pohvizdovat. Alespoň pokud jde o šanci obsadit určitou pracovní pozici vhodným zaměstnancem. V Česku si na obtíže v tomto směru stěžuje 19 % firem, v Japonsku celých 76 %.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Údaje pocházejí z každoročního průzkumu Manpower – Nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací, který zkoumá, jak se vyvíjí procento firem, které má potíže s obsazováním svých volných pracovních pozic. Na základě průzkumu se dále sestavuje žebříček deseti pozic, s jejichž obsazením mají zaměstnavatelé největší potíže. Průzkum se letos uskutečnil popáté mezi 36 000 zaměstnavateli ve 36 zemích a regionech.

Pořadavky zaměstnavatelů se neshodují s profily zaměstnanců

„Navzdory vysoké nezaměstnanosti v mnoha odvětvích se požadavky zaměstnavatelů na své potenciální zaměstnance neshodují s profily nezaměstnaných,“ říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika, a dodává: „V současné situaci jsou společnosti tlačeny najít cestu, jak zvýšit produktivitu při snížení nákladů na pracovní síly. Zaměstnavatelé snížili stavy zaměstnanců, a přitom musejí udržet určitou míru produktivity. V důsledku toho rostou požadavky na dříve běžné pracovní pozice, jako například recepční nebo asistent, asistentka. Pod tyto pozice se zahrnuje mnohem širší agenda, a proto i když na inzerci pozice asistentka reaguje velké množství uchazečů, je pro personalisty těžké najít správného uchazeče s komplexními znalostmi a dovednostmi.“

Top 10 problémových pozic

Žebříček Top 10 nejhůře obsaditelných pozic se v Česku za poslední rok částečně proměnil. Nadále je pro zaměstnavatele nejnáročnější vyhledat řemeslníky. Na druhé místo postoupili obchodní zástupci. Zůstávají zde kuchaři, řidiči, lékaři, IT pracovníci a management. Letos z žebříčku top 10 vypadly pozice technik, mechanik a projektový manažer. Neznamená to ale, že by o tyto profese nebyl zájem, pouze je v žebříčku přeskočily pozice jiné. Nově se v žebříčku objevili pracovníci v zákaznickém servisu, recepční a administrativní pracovníci.

Potíže mají i Brazilci nebo Poláci, nejlépe jsou na tom v Irsku

Kromě Japonska se 76 % „bezradných“ zaměstnavatelů vykazuje vysoké procento ještě Brazílie s 64 %, překvapivě ale také Polsko s 51 %. Naopak nejméně problémů pociťují zaměstnavatelé v Irsku s pouhými 4 % a ve Velké Británii s 9 %.

Nejhůře obsaditelné pozice v České republice v roce 2010
1.         Řemeslník
2.         Obchodní zástupce
3.         Šéfkuchař/kuchař
4.         Lékař a jiný neošetřující zdravotní personál
5.         Řidič
6.         IT pracovník (především programátor a vývojář)
7.         Pracovníci v zákaznickém servisu
8.         Recepční
9.         Administrativní pracovníci a pracovníci sekretariátu
10.       Management

Reklama

Výběr článků

Načítám