Hlavní obsah

Na středních školách v Ústeckém kraji chybí více než 1600 žáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Střední školy a učiliště v Ústeckém kraji mají v prvních ročnících volná místa pro 1648 žáků. V některých učebních oborech přebývá více než 40 míst. Volná místa hlásí také Podkrušnohorské gymnázium, jako jediná škola tohoto typu v kraji. Vyplývá to z přehledu volných míst na středních školách a učilištích zveřejněného na webových stránkách krajského úřadu.

Článek

Žáci mohou využít nabídku více než 150 oborů. Nejvíce volných míst nabízí Střední škola technická v Mostě v oborech obráběč kovů a mechanik seřizovač (43), dopravní prostředky (41) a ekonomika a podnikání (35). Po třiceti volných místech hlásí také Střední škola Educhem v Meziboří u Mostu na oboru mechanik elektronik a Střední odborné učiliště v Ústí nad Labem na oboru kadeřník.

Další kolo přijímacích zkoušek nabízí také Podkrušnohorské gymnázium v Mostě nebo Bílině. Do naplnění kapacity prvního ročníku čtyřletého gymnázia v Mostě chybí 13 žáků. Pět dalších přijme škola na gymnázium se sportovní přípravou. Na pracovišti v Bílině chybí osm žáků na vyšším stupni osmiletého gymnázia.

Šance i pro propadlíky

Srpnová kola přijímacího řízení jsou šancí pro žáky, kteří se nedostali na střední školu nebo se dostali na jinou školu, než chtěli. "Tuto možnost ale mohou využít i studenti, kteří za sebou mají první ročník, ale na jeho konci propadli nebo byli vyloučeni," řekl krajský radní Petr Jakubec, který se školstvím zabývá.

Některé z učebních řemeslnických oborů, které stále nemají plnou kapacitu, Ústecký kraj podporuje peněžními stipendii. O vyučené čalouníky, instalatéry, klempíře, obkladače, tesaře nebo řezníky uzenáře je podle Jakubce na trhu práce zájem, přesto tyto obory žáky nelákají. Díky stipendiu mohou jejich žáci dostávat až 500 korun měsíčně. Podmínkou stipendia je ale nulová neomluvená absence v daném měsíci.

Počet škol se má snížit ze 75 na 50 až 60

Školy v kraji se potýkají s úbytkem žáků. "Ústecký kraj proto přistoupil v určitých případech ke sloučení či úplnému zrušení vybraných středních škol," uvedl Jakubec. Ze současných 75 škol má do roku 2015 zůstat mezi 50 a 60. Rozhodující bude počet žáků, ve škole jich bude muset studovat alespoň 600.

Jakubec tvrdí, že se školy nebudou rušit, ale slučovat ve větší celky, které budou vyučovat příbuzné obory. Proti sloučení se už postavili žáci i učitelé obou ústeckých gymnázií a Vyšší odborná a Střední průmyslová škola ve Varnsdorfu na Děčínsku, která na kraj kvůli rozhodnutí o sloučení podala žalobu.

Většina středních škol, které v Ústeckém kraji stále ještě přijímají, připravila další kola přijímacích zkoušek na konec srpna a začátek září. Celkem letos v kraji do prvních ročníků středních škol nebo učilišť nastoupí více než 10.000 žáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám