Hlavní obsah

Muzeum ve Slaném nabízí slanou výstavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slaný

Sůl, všude jen samá sůl v desítkách podob či barev a také unikátní sbírka slánek je v nově otevřené expozici muzea ve městě Slaný. Ve vitrínách se lesknou bílé, namodralé, růžové či zelenkavé krystaly vzácného nerostu, návštěvníci mohou i ochutnat slané bonbony.

sůl slanýVideo: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Výstava se zaměřuje snad na všechny oblasti spojené se solí od historie dobývání, přes lázeňství až po geologii a chemii a užití soli.

Podle pověsti dostalo středočeské město poblíž Kladna název podle slaného pramene vyvěrajícího pod Slánskou horou.

„Slaná voda v něm teď ale není. Je však možné, že v minulosti, třeba před pěti stovkami let slaná byla, geologická situace se tady mění,“ upozornil ředitel muzea Jan Čečrdle. Mineralizovaná slaná voda ve zdejších hlubinách každopádně byla, a to dokonce tak koncentrovaná, že zhatila záměr na těžbu uhlí, o kterou se pokoušeli těžaři v minulém století. „Voda byla tak agresivní, že rozežírala techniku. Z té doby máme malý krystal uloupnutý při průzkumech zhruba kilometr hluboko,“ ukazoval ředitel muzea na vzorek nerostu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Sůl v mnoha podobách a barvách i v bonbonech na ochutnání je ve slánském muzeu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Součástí expozice je dochovaná vana z lázní.

O existenci slané vody svědčí i pokus z první poloviny 19. století vybudovat ve městě lázně. Ukázalo se ale, že zdejší minerály moc neléčily. „Zdejší voda měla i negativní prvky a léčba moc nefungovala, takže jsme se Karlovými Vary nestali,“ podotkl místostarosta Slaného Radek Vondráček (ANO). Lázně se nedochovaly, zbořené byly za první republiky a v expozici po nich zůstala vana a pár obrazů, jak kdysi vypadaly.

Solná stezka

Důležitou spojitost se zdejším osídlením měla i solná stezka. Osada ve středověku na den jízdy koněm od Prahy byla důležitým bodem na stezce od německého města Halle, kde byly solné doly a odkud se sůl rozvážela na jih do Evropy právě kolem Slaného. I tuto historickou souvislost expozice připomíná a popisuje. Navíc jsou tu vystavené krystaly soli jak z Německa, Polska, tak třeba ze Solných jezer v USA nebo od Mrtvého moře.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nová expozice soli v muzeu ve Slaném ukazuje sůl v mnoha podobách.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Muzeum se může pochlubit i unikátní sbírkou slánek, vystavena je tisícovka ze čtyřnásobně velikého souboru.

Do expozice se mohou zapojit i návštěvníci. Jednak mohou přispět do unikátní sbírky slánek, jejich část je tady vystavena. „Jedná se nejspíš o největší sbírku slánek na světě, celkem obsahuje čtyři tisíce slánek, tady je vystavena čtvrtina,“ uvedl místostarosta města a ukazoval na nádobky od historických kovových či porcelánových kousků až po slánky ve tvaru brambory nebo slepice.

Další možností zapojení se do výstavy je zaslání příspěvku, vlastní dokumentace z místa, kde se sůl těží nebo získává z moře. „Lidé mohou poslat fotografii s popisem místa, které navštívili a snímek tady zveřejníme na interaktivním kiosku,“ dodával ředitel muzea.

Dobývání vesmíru krok za krokem. Brněnská výstava ukazuje originální exponáty NASA

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám