Hlavní obsah

Milovníci vědy nezahálejí ani o prázdninách

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katedry matematiky a fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem letos pořádají pro milovníky vědy hned dvě letní školy v příjemném prostředí Janova nad Nisou.

Foto: Profimedia.cz

Letní škola si klade za cíl prohloubit zaujetí dětí pro vědu.

Článek

První z letních škol je určena žákům a studentům se zájmem o matematiku a fyziku a proběhne ve dnech od 3. do 10. 8. 2013. „Tato letní škola je velmi oblíbená a je o ni každoročně velký zájem, což dokládají nejen děkovné dopisy rodičů a učitelů účastníků, ale také skutečnost, že všechny letošní zájemce jsme ani zdaleka nemohli uspokojit,“ říká hlavní organizátorka školy Pavla Hofmanová.

Dopoledne přednášky, odpoledne sport

Celkem 60 účastníků se v dopoledním programu prázdninové školy doslova baví popularizačními přednáškami týkajícími se obou vědních oborů a řešením různých zajímavých matematických a fyzikálních úloh. Lektory jsou akademici z různých vysokých škol (kromě PřF UJEP také z MFF a PF UK Praha nebo z PřF UP v Olomouci). Odpolední program je pak naplněn hrami, soutěžemi, procházkami, ale také hudbou a sportem.

Již několik let pořádaná letní škola matematiky a fyziky si klade za cíl prohloubit zaujetí dětí pro obě vědní disciplíny. Nad všechny dovednosti, které se zde mohou účastníci naučit, však organizátoři stavějí vytvoření přátelství mezi nadanými dětmi.

Učí se i učitelé

Druhá letní škola, kterou pořádají katedry matematiky a fyziky PřF UJEP, je naopak určena pro pedagogy za katedrou – Letní škola učitelů matematiky a fyziky. V termínu od 4. do 8. 8. 2013 se sejde v Janově nad Nisou 20 učitelů, matykářů a fyzikářů, z různých škol ústeckého regionu. Stejně jako v předešlých ročnících se i letos škola zaměří na nejnovější poznatky obou vědních oborů, jejich didaktiku, a samozřejmě také na výměnu zkušeností mezi samotnými učiteli.

Letní školy matematiky a fyziky PřF UJEP jsou organizovány a hrazeny z univerzitního projektu „Otevřená univerzita, otevřená věda“ spolufinancovaného evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám