Hlavní obsah

Mění se přijímačky na pražskou medicínu

Novinky,

Zkvalitnit přijímací řízení a podporovat nadané adepty náročného studia medicíny. To jsou nové cíle 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) v Praze. Pro příští akademický rok tak připravila řadu novinek, které mají dle slov Petry Klusákové z Oddělení komunikace 1. LF UK kultivovat nejen přijímaní, ale následně též studium a výuku. Týkat se to bude oborů všeobecného a zubního lékařství.

Foto: 1. LF UK

Ilustrační foto

Článek

„Cílem přijímacího řízení je vybrat nejlepší kandidáty s nejvyšší šancí na úspěšné zvládnutí cesty od zapsaného studenta medicíny po kvalitního lékaře,“ uvedl děkan 1. LF UK Aleksi Šedo.

„Proto podmínky výběru stále kultivujeme a zpětně hodnotíme účinnost jeho nastavení. Snížit touto cestou počet neúspěšných studentů představuje možnost více se věnovat talentovaným medikům a uspořit nejen náklady za nedokončená studia, ale i čas těch, kteří mohou být úspěšní v jiném oboru,“ dodal.

Finance pro lékařské fakulty

Hladké studium bez opakování zkoušek či celého ročníku je příjemnější nejen pro studenty, ale také pro pedagogy, odborně i ekonomicky navíc pro celou fakultu.

V akademickém roce 2019/2020 se již do chodu školy promítne navýšení prostředků českým lékařským fakultám o celkovou částku sedmi miliard pro dalších deset let, 1. LF UK tedy bude moci od tohoto roku přijmout o 15 procent studentů všeobecného lékařství navíc a tomuto nárůstu uzpůsobí prostorové a technické zázemí.

Znalost matematiky je velkou výhodou

Fakulta již čtvrtým rokem bonifikuje adeptům o studium jejich dobré znalosti matematiky. Z analýz přijímacích řízení vyplývá, že právě výborný prospěch v matematice na střední škole předurčuje kvalitní studenty.

Pro následující akademický rok je jednou z novinek zvýšení bonifikace za matematiku z 20 na 30 bodů. Další je bonifikace za úspěchy ve znalostních olympiádách z předmětů, které jsou základem pro přijímačky – chemie, fyzika, biologie.

Změny na 1. LF UK pro akademický rok 2019/2020, obory Všeobecné lékařství a Zubní lékařství:
snížení na 70 otázek z každého předmětu (chemie, fyzika, biologie) – celkem max. 210 bodů
bonifikace za účast v krajském kole olympiády vyhlašované MŠMT (chemie, fyzika, biologie, matematika) – 30 bodů za 1. až 3. místo
bonifikace za matematiku – 30 bodů
zvýšení počtu přijímaných uchazečů na prospěch na střední škole u oboru Všeobecného lékařství
navýšení počtu přijímaných studentů o 15 %

„Stále kvalitnější výběr adeptů znamená, že přijatí medici poté studují úspěšněji a je méně těch, kteří školu nedokončí. Na 1. LF UK podle aktuálního porovnání prospěchu dokončí 1. ročník úspěšně 85 procent studujících mediků, kteří se sami nevzdají ještě před skládáním zkoušek,“ připomněla Klusáková.

Fakulta se bude od úterý 23. října prezentovat i na vzdělávacím veletrhu Gaudeamus v Brně. [celá zpráva]

Studenti všeobecného a zubního lékařství spolu se studenty nelékařských zdravotnických oborů zde budou podávat informace o přijímacím řízení, studiu a dalších aktivitách na fakultě. Zájemci budou moci nahlédnout i do vzorových otázek k přijímacímu řízení.

Programy studia na 1. LF UK pro rok 2019/2020:
Všeobecné lékařství – v českém i anglickém jazyce
Zubní lékařství – v českém i anglickém jazyce
Adiktologie – bakalářský a magisterský
Ergoterapie – bakalářský a magisterský
Fyzioterapie
Nutriční terapie – bakalářský a magisterský
Porodní asistentka

Přihlášky ke studiu lze, stejně jako i na některé jiné školy, podávat do 28. února příštího roku. Příjímací řízené poté bude probíhat během června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám