Hlavní obsah

Manažeři Tatry budou kvůli krizi brát o deset procent méně

PRAHA

Manažeři výrobce nákladních automobilů Tatra budou kvůli hospodářské recesi brát o deset procent nižší platy. Časopisu Týden to sdělil generální ředitel firmy Ronald Adams. Společnost již dříve oznámila, že kvůli špatné ekonomické situaci propustí 1400 lidí.

Článek

Podle Adamse má ale firma dobré vyhlídky pro druhou polovinu roku, není tak vyloučeno, že bude moci některé propuštěné zaměstnance přijmout zpět. Zároveň ale není úplně jisté, zda bude počet 1400 propuštěných konečné číslo. "Doufáme, že ano, ale to dnes nikdo nedokáže říct," řekl Adams.

Firma se podle něj snaží snížit režijní i provozní náklady o 20 až 35 procent. "Máme o 35 procent zakázek méně než loni. Mým úkolem je, aby Tatra byla stále zisková, takže musím srazit náklady tak, aby odpovídaly ekonomické realitě," uvedl Adams. Krize podle něj neskončí dříve než na konci roku.

Masivní propouštění označil již dříve šéf firemní odborové organizace Pavel Baroň za tragédii pro zaměstnance. "Ani v nejčernějších myšlenkách by mě nenapadlo, že to tak může dopadnout. Je vidět, že ta krize je podstatně hlubší, než jsme si vůbec představili," uvedl Baroň.

Předloni měla kopřivnická automobilka podle svých webových stránek tržby 5,9 miliardy korun, čistý zisk mateřské společnosti tehdy dosáhl 859 miliónů korun. Tržby celé skupiny Tatra v roce 2007 představovaly 7,702 miliardy korun, když v roce 2006 to bylo 6,062 miliardy korun. Čistý konsolidovaný zisk skupiny Tatra dosáhl předloni 901 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám