Hlavní obsah

Lov vlečnými sítěmi devastuje v oceánech veškerý život

Vědci varují rybáře před ekologickou katastrofou, kterou způsobuje využívání vlečných sítí. Ty masivně ničí život v oceánech a dna moří. Ukazuje to studie mezinárodního vědeckého týmu pod vedením Jacoba Martína ze španělského institutu pro výzkum moří v Barceloně. Vlečnými sítěmi při dně se chytá například červenice obecná nebo treska. Tento způsob rybolovu ale v podstatě seškrabuje ze dna oceánů veškerý život.

Foto: Profimedia.cz

Loď s vlečnými sítěmi. Ilustrační foto

Článek

Vlečné sítě o rozměrech fotbalového hřiště jsou ve tvaru tašky a táhnou se podél dna oceánu. Nízko u dna je drží na obou koncích velké kovové desky. Desky víří sedimenty a nahánějí ryby do uzavřené sítě.

Jenže do sítí se naženou i další živočichové, které rybáři neloví, jen se „připletli“ do cesty. Sítě současně ničí korály. Dopad vlečných sítí na mořské dno přirovnávají vědci k bagrování mořského dna.

Svá tvrzení vědci opírají o dlouhodobý výzkum 40 kilometrů dlouhého kaňonu La Fonera.

Analýzy ukázaly, že sediment v oblastech, kde se loví vlečnými sítěmi, obsahuje mnohem méně organického materiálu a snížila se i druhová rozmanitost mořských živočichů. Nikdo přitom neví, jak dlouho trvá obnova biotopů na dně moří či zda se vůbec obnovit dokážou.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) upozorňuje, že rybáři buď úplně zdevastovali, nebo vážně ohrožují 80 procent ryb v téměř všech částech světa. Vědci varují, že do roku 2048 budou oceány úplně bez ryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám