Hlavní obsah

Lidé pozorovali superúplněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na úterý a také ještě v noci na středu mohou lidé pozorovat na obloze tzv. superúplněk. Při něm je Měsíc blíže Zemi než jiné úplňky a jeví se tak větší a jasnější. Nejzajímavější podívaná je při východu a západu Měsíce, kdy se objekt jeví největší.

BEZ KOMENTÁŘE: Měsíc v úplňkuVideo: Novinky

 
Článek

V pondělí Měsíc vyšel kolem půl osmé večer, tedy za soumraku, v úterý to už bude za tmy kolem 21. hodiny.

Ještě více se Měsíc Zemi přiblíží 26. května, tedy při dalším úplňku.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Vycházející měsíc v New Yorku

Dubnový superúplněk je druhým největším v letošním roce. Hned při následujícím úplňku, který nastane 26. května ve 13 hodin, se k nám totiž Měsíc přiblíží na 357 450 km. Tou dobou našeho souputníka ale na obloze nespatříme, bude pod obzorem. Jeho vůbec nejtěsnější přiblížení k Zemi totiž nastane o něco dříve než úplněk, 26. května ve čtyři hodiny ráno, kdy od nás bude vzdálený 357 300 km.

Foto: Pleul Patrick, ČTK

Vycházející Měsíc v Německu

Letošní dubnový úplněk má přezdívku „růžový”. Popularizátor astronomie Pavel Gabzdyl na webu vysvětlil, že přezdívka vychází ze starých ročenek amerických farmářů, které různě nazývaly každý úplněk v roce. Ten dubnový získal jméno podle okrasných květin – růžových plamenek šídlovitých, které rozkvétají právě v tomto období.

Na oblohu se chystá „růžový superúplněk“

Věda a školy

Anketa

Pozorovali jste superúplněk?
Ano
68,5 %
Ne
31,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1323 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám