Hlavní obsah

Liberecká univerzita je Vstřícným zaměstnavatelem 2010

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Technická univerzita v Liberci získala ocenění Vstřícný zaměstnavatel 2010 za to, že svým zaměstnancům umožňuje využívat zkrácených úvazků i flexibilní pracovní doby a především za vybudování dětského koutku, který zajišťuje bezplatné hlídaní pro děti zaměstnanců i studentů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cenu univerzita převzala u příležitosti zahájení veletrhu pracovních příležitostí EDUCA, který se už počtvrté konal v Liberci. Ocenění získala škola také za své vzdělávací a výchovné programy. Soutěž o titul Vstřícný zaměstnavatel vyhlásilo letos poprvé občanské sdružení Centrum Kašpar ve spolupráci s Úřadem práce v Liberci. Centrum už šest let pomáhá rodinám s dětmi a zejména matkám při návratu z mateřské dovolené do pracovního procesu.

"Nejsou-li po ruce babičky nebo jiná záloha, je téměř nemožné skloubit plnou pracovní dobu s péčí o dítě, s rytmem školky, školy a mimoškolních aktivit," řekla předsedkyně sdružení Lenka Kosková-Třísková. Řada rodičů by podle ní uvítala možnost pracovat na zkrácený úvazek nebo alespoň zčásti z domova. To je však na trhu práce nedostatkové zboží. "Chtěli jsme proto ocenit zaměstnavatele, kteří rodičům s dětmi vycházejí vstříc a motivovat tak další firmy," dodala. Nabídka technické univerzity je podle Koskové-Třískové v Liberci i v kraji ojedinělá.

Bezplatné hlídání zajišťují budoucí pedagožky

Dětský koutek vybudovala fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická na jaře loňského roku. Hlídání je bezplatné, o děti se starají studentky pedagogické fakulty. "Je to služba velmi prospěšná a vedení univerzity ji podporuje," řekl rektor Zdeněk Kůs. Zatím je projekt zajištěn na tři roky díky čtyřmiliónové dotaci z ministerstva práce a sociálních věcí. "Hlavně studentky kombinovaného studia vítají, že mohou dítě svěřit do bezpečných rukou, když musí na přednášku nebo skládají zkoušku," poznamenala vedoucí projektu Ilona Sovová. Prostory podle ní umožňují vyhovět i speciálním přáním. "Zatím máme sedm děvčat, říkáme jim chůvičky," řekla Sovová. Dětský koutek už podle ní využily desítky rodičů dětí. "Myslím si, že studentky by mohly službu využívat častěji," dodala.

Univerzita není jediným oceněným zaměstnavatelem. Za zaměstnávání rodičů s postiženými dětmi a také za pomoc rodičům s dětmi při návratu do práce získalo ocenění také občanské sdružení D.R.A.K. Zvláštní cenu za vstřícný přístup k zaměstnancům získala firma Auto IN, Krajský úřad v Liberci, Nadace Euronisa, NTI-Consulting nebo Střední odborné učiliště nábytkářské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám