Hlavní obsah

Letní tábory: do chatek s internetem

Právo, Jiří Mach

Za letní romantiku dětí si rodiče připlatí, ale ani stále vyšší cena je neodrazuje. Ty nejlevnější, kam spadají zejména skautské tábory, začínají už na pětistovce na 14 dní. Rozmáhají se jazykové i počítačové tábory.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejdráže vyjdou pobyty v zahraničí, za které rodiče vydají i deset tisíc korun. A pořadatelé hlásí nový trend – návrat z pohodlí do tradičních chatek. A stále více dětí je roztrpčených, pokud na táboře není internetové připojení.

Podle mládežnické organizace YMCA se ceny táborů zvedly o dva až tři procentní body. Jestliže se průměrná cena dvoutýdenního tábora pohybuje mezi čtyřmi až pěti tisíci korunami, pak průměrné navýšení dělá i sto korun.

Takové statistiky potvrzuje také Jaroslav Syrový, správce webu taboreni.cz, který inzeruje 446 táborů s 1118 turnusy. Volné kapacity podle něj ještě jsou.

„V letošním roce jsou nejčastěji nabízeny tábory s celotáborovou hrou, dále příměstské tábory a dále i tábory s koňmi,“ řekl Právu Syrový.

Pobyt u moře zdražil o tisíce

Nejvíce kempů pořádá Junák. Celkem bude mít po celém Česku přes 1000 táborů pro 30 tisíc skautů. Organizátoři jsou dobrovolníci, a tak pobyt vyjde třeba jen na 500 až 1000 korun.

Chlapce lákají adrenalinové tábory, děvčata koně.

Levné jsou také pobyty, které připravují neziskové organizace, spolky a firmy. Rovněž na příměstských táborech lze ušetřit. Děti jsou tam jen přes den, večer se vracejí domů. Dobrodružství si sice užijí, ale samostatnosti se zase až tak nepřiučí, jako na táborech daleko od domova.

Takový tábor vyjde zhruba na 440 korun denně. Podle Syrového obecně kempování s klasickou táborovou činností tvoří nejširší část nabídky.

Pořadatelé je většinou označují jako tábor s celotáborovou hrou, sportovní tábor nebo tábor s pobytem v přírodě. Tvoří až třetinu veškeré nabídky. Časté je také taneční, jazykové a výtvarné zaměření.

Mezi nejoblíbenější tábory na serveru Taboreni.cz, které jsou už zcela nebo téměř zadané, patří ty s menší kapacitou a s nějakým zvláštním zaměřením. Chlapce lákají nejvíce tzv. adrenalinové tábory, kde se hraje paintball, airsoft apod.

Dívky zase vždy preferují pobyty s koňmi, na které se touto dobou dá dostat už velmi obtížně. Zajímají je ale i tábory zaměřené na modeling či tanec. Ale koňské tábory jsou dlouhodobě nejvyhledávanější, i když stojí 4200 korun na týden. Velké popularity se v poslední době dostává táborům uměleckým, kde děti třeba hrají na hudební nástroje nebo jsou zaměřené na herectví a divadlo.

Nejdražší jsou podle Syrového tábory u moře, jejichž průměrná cena se pohybuje kolem 10 tisíc korun. Ty podražily nejvíce, ještě před třemi lety vyšly v průměru na sedm tisíc.

Jazyky i modeling

„Druhou příčku mezi nejdražšími zaměřeními obsazují jazykové tábory s průměrnou cenou kolem 6800 korun a třetí příčku tentokrát mají tábory se zaměřením na modeling, kde cena tábora dosahuje částky 5200 korun,“ řekl.

Podle něj se projevuje fenomén, kdy se děti stěhují z budov postupně zpět do chatek a srubů. „Zatímco v roce 2013 až 2015 byla jako nejčastější ubytování dětí na táboře uvedená zděná budova, v letošním roce o nepatrné procento převažuje ubytování v chatkách,“ dodal Syrový.

V poslední době se začínají prosazovat počítačové tábory, i když rodiče by raději děti od computerů alespoň o prázdninách odtrhli. Jenže mnohé už si ani život bez připojení k internetu nedokážou představit, a počítačové tábory tak mohou představovat pro děti kompromis.

„Dětem se úplně změnily preference. Neptají se, co budou jíst, jestli budou společné záchody nebo jak budou bydlet, ale první je zajímá, jestli tam bude wifina. To je strašně důležitá věc,“ popsal Právu Roman Máca z neziskové organizace Národní centrum bezpečnějšího internetu.

A děti umějí své rodiče zpracovat. „Rodič vysvětlí, že na táboře sice nebude internet, ale zato tam bude příroda. A pak holka řekne ‚Ale mami, přece chceš, abych ti psala, abychom byly v kontaktu‘,“ popsal taktiky dětí Máca.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám