Hlavní obsah

Legenda šla k zemi během pár sekund: Unikátní záběry kolapsu observatoře

Novinky, ven, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arecibo

Observatoř u portorického města Arecibo šla k zemi po 57 letech provozu. Plošina s anténami o váze 900 tun se zřítila z asi 120metrové výšky. Na Twitteru se teď objevily unikátní záběry jejího kolapsu.

Foto: ©2020 Maxar Technologies, AP

Satelitní snímek poškozené observatoře Arecibo - fotografie s trhlinou v disku je z poloviny listopadu, tedy ještě před definitivním zhroucením radioteleskopu.

Článek

Za více než půl století, kdy byl radioteleskop v provozu, ho vědci využívali k řadě důležitých úkolů spojených s výzkumem vesmíru. Využíval se například ke zkoumání změn v atmosféře, sledování dráhy asteroidů, ale také k serióznímu získávání informací o možné existenci mimozemského života.

Na prvním ze zveřejněných záběrů kolapsu zařízení, které utrpělo zásadní poškození už letos v létě, je z pohledu ze země vidět, jak se kolos během několika sekund za ohlušujícího rachotu sesypal k zemi. Na druhém záběru z dronu je pak v detailu vidět, jak jedno po druhém praskala nosná lana.

Definitivní konec. Obří radioteleskop v Portoriku se zhroutil

Věda a školy

Vybudování nepohyblivého zařízení v letech 1959 až 1963 na území Portorika financovalo americké ministerstvo obrany v rámci snah o rozvoj ochrany proti balistickým střelám.

Američtí astronomové Russel Hulse a Joseph Taylor s pomocí tohoto radioteleskopu v roce 1974 objevili nový typ pulsaru (rotující neutronové hvězdy, která vyzařuje elektromagnetické záření - pozn. red.), za což v roce 1993 obdrželi Nobelovu cenu za fyziku.

Obřímu radioteleskopu v Portoriku hrozí zřícení. Bude vyřazen z provozu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám