Hlavní obsah

Láčkovka slupne i malou krysu, orchideje vypadají jako opice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Raritní opičí orchidej až z Ekvádoru nebo masožravá rostlina láčkovka z Asie jsou hlavními skvosty výstavy v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Pořadatelé Markéta Aubrechtová a Martin Dlouhý pracovali na přípravě rok a jezdili za sběrateli po evropských zemích. Vytvořili deštný prales s vodopádem s několika tisíci rostlinami.

Na výstavě v Jihočeském muzeu vytvořili deštný prales.Video: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

„Opičí orchideje z rodu Drákula mají květy, které vypadají jako opice. Jedná se o opravdovou raritu, která roste v Ekvádoru v chladných mlžných lesích. My jsem je získali od soukromého pěstitele z Německa, který je jako jeden z mála dokázal vypěstovat v umělých podmínkách,“ upozornila na vzácnou rostlinu Aubrechtová.

Mezi další rarity patří na výstavě například diamantové orchidejky. „Jsou to takové speciality. Jedná se o podrostové rostliny z Asie. Jsou z nížinného tropického deštného lesa a vynikají nádhernou stříbrnou žilnatinou. Takže nejde jen o krásu květu, ale i o krásu listu,“ popisuje nadšeně pěstitelka.

Foto: Pavel Orholz, novinky.cz

Martin Dlouhý ukazuje masožravou láčkovku z Asie.

Expozice je rozprostřená do dvou velkých sálů, v prvním jsou například kaktusy a také drobná zvířata ze Zoo Hluboká nad Vltavou, druhý sál pak kvete všemi barvami, jsou v něm orchideje, ale také bromélie nebo masožravé rostliny. Upoutá i zákoutí s vodopádem. Zkrátka návštěvníci se na chvíli ocitnou v deštném pralese.

Každý ví, že známá filmová Adéla, která si pochutnává na doze, je fikcí, na výstavě je však láčkovka z Asie, jež slupne i malou krysu.

„Roste na Borneu a tyhle masožravé rostliny dokážou pozřít i kořist o velikosti malých hlodavců,“ konstatoval Dlouhý.

Vyráželi za pěstiteli do Nizozemska i Německa

Vysvětlil, že masožravé rostliny mají různé systémy. „Některé například šplhají po stromech a vydávají feromony, omámí létající hmyz, který padá dovnitř do smáčivé kapaliny, utopí se a kytky jej stráví. Další masožravé rostliny pak mají pastičky na zemi v rašeliníku. Malý hlodavec spadne například do dvou až třech litrů roztoku a utopí se,“ doplnil Dlouhý.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Květy opičí orchideje na výstavě v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích

Dlouhý s Aubrechtovou připravovali výstavu v podstatě celý rok. „Chtěli jsme, aby tady byly i opravdu raritní květiny. Masožravé rostliny máme už dvacet let ve sbírce, orchideje jsme sháněli po Evropě, když jsme jezdili od pěstitele k pěstiteli. Byli jsme například v Německu, v Rakousku nebo v Nizozemsku,“ doplnila Aubrechtová. Vzácná orchidej pak vyjde i na desítky tisíc korun.

FOTO: PET lahve jako umění? V botanické zahradě najdete plastovou masožravku nebo krokodýla

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám