Hlavní obsah

Krize oživila předsudky vůči pracujícím matkám. Klesá jejich zaměstnanost

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvažování zaměstnavatelů se v době krize vrátilo ke zdánlivě překonaným stereotypům. V nedávném průzkumu, který mezi firmami z celého světa uskutečnila společnost Regus, se například manažeři vyjadřovali na adresu pracujících žen tak, jako by v životě neslyšeli pojem „rovné příležitosti“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dali najevo obavy, že pracující matky mají nižší pracovní nasazení a jsou méně flexibilní než ostatní zaměstnanci (37 %), že mohou krátce po zapracování opustit společnost kvůli případnému dalšímu těhotenství (33 %) nebo že jsou jejich znalosti a dovednosti zastaralé (24 %).

Česká republika se nijak zásadně nevymyká. I čeští zaměstnavatelé bez obalu přiznávají, že se obávají dalšího těhotenství svých pracovnic (35 %). O zastarávání znalostí a dovedností pracujících matek má ale strach „jen“ 21 % dotázaných.

Koho jsou firmy ochotny zaměstnat

Nejde ale jen o znepokojivý vývoj společenské atmosféry. Z průzkumu společnosti Regus zároveň vyplývá, že se oproti stejnému období minulého roku o pětinu snížil počet firem, které zamýšlejí najímat více pracujících matek.

V porovnání s minulým rokem, kdy celosvětově 44 % společností plánovalo najmout pracující matky, se s příchodem roku 2011 počet těchto společností snížil na 36 %.

Studie ukázala, že v porovnání s celkovým plánováním zaměstnanosti v podnicích je zamýšlené procento najímání pracujících matek výrazně nižší. V České republice je tento trend ještě zjevnější než v jiných zemích. Celkem 46 % společností plánuje najímat zaměstnance, ale pouze 36 % firem oznámilo, že součástí jejich plánu je najímat více pracujících matek.

Matky jsou zkušené a levné

Přesto téměř tři čtvrtiny (72 %) podniků věří, že společnosti, které ignorují matky vracející se na částečný úvazek, opomíjejí důležitou a cennou část pracovního trhu. Celých 56 % firem navíc u pracujících matek bere ohled na nabídku dovedností, které jsou na současném trhu jen těžko dostupné, a 57 % podniků přiznává, že si cení vracejících se matek, protože nabízejí zkušenosti a dovednosti a zároveň nepožadují vysoké platy.

Reklama

Výběr článků

Načítám