Hlavní obsah

„Korekce“ slunečního záření může podle OSN pomoci s klimatem. Zatím to ale není aktuální

Londýn

Technologie umožňující změny ve slunečním záření by mohly v budoucnosti posloužit při snahách omezit růst teploty zemské atmosféry. Nyní nad nimi ale panuje příliš mnoho otázek a nemohou být alternativou ke snižování emisí skleníkových plynů. Uvádí to zpráva Programu OSN na ochranu životního prostředí (UNEP).

Foto: Envato

Ilustrační snímek

Článek

Jak informovala stanice Sky, tvůrci příslušných technologií slibují odrazit část energie ze slunečního záření do vesmíru, čímž by se omezilo oteplování atmosféry.

Podle UNEP technologie umožňující změny ve slunečním záření (SRM) ale nyní nepředstavují řešení ve snahách států udržet oteplení pod dvěma stupni ve srovnání s předprůmyslovou érou.

„Tento názor by se nicméně mohl změnit, zůstanou-li klimatická opatření nedostatečná,“ uvedla agentura OSN.

Sopky zásadně pomohly omezit růst teplot na Zemi, tvrdí nová studie

Věda a školy

Aerosolové částice do stratosféry

Technologie SRM počítají s tím, že by do stratosféry byly vnášeny aerosolové částice, které by byly schopné odrazit část energie slunečního záření. To se přirozenou cestou stává např. při velkých erupcích sopek, které často vedou k dočasnému ochlazení podnebí.

Podle orgánu lze předpokládat, že tyto technologie by dokázaly ochladit zemskou atmosféru v relativně krátkém čase. Náklady na snížení teploty o jeden stupeň by však nejspíše byly v řádu několik desítek miliard dolarů ročně.

UNEP také poukazuje na to, že SRM technologie zatím nejsou příliš probádané, a proto je nutné zvážit všechny jejich možné dopady.

NASA vyslala do kosmu satelit na monitorování extrémního počasí

Věda a školy

„Všechny nové technologie je nutné jasně pochopit a popsat jejich možná rizika a dopady před jejich zařazením do provozu,“ konstatovala šéfka UNEP Andrea Hinwoodová.

Podle ní by bylo chybou vnímat SRM technologie jako náhradu za snižování emisí skleníkových plynů, které musí zůstat „globální prioritou“. SRM technologie navíc neřeší příčiny změn klimatu, ale snaží se jen oslabit některé následky.

Jak ochladit planetu Zemi? Posloužit by mohl obří slunečník z oxidu siřičitého

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám