Hlavní obsah

Každého člověka obklopuje jedinečný oblak mikrobů, který se šíří vzduchem

Novinky, sia

Jedinečné biometrické údaje o lidech neposkytuje jen DNA, sítnice oka a otisky prstů. Podle vědců z Portlandu je individuální také oblak mikroflóry, jenž obklopuje každého z nás.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bakterie, které žijí na povrchu a uvnitř lidského těla vytvářejí osobní mikrobiální oblak kolem každé osoby. Tato neviditelná “mlha“ se neustále šíří, nejen dotykem, ale také volně vzduchem, a usazuje se na okolních předmětech.

Podle výzkumů může být tento oblak použit nejenom k rozpoznání přítomnosti nějaké osoby, ale i k určení její totožnosti, tvrdí vědci z Oregonské univerzity v Portlandu. Lidé vylučují až milión biologických částic za hodinu.

Identifikace podle mikrobů

Badatelé v rámci pokusu posadili na čtyři hodiny tři dobrovolníky do vydezinfikované místnosti a dali jim sterilizovaný notebook. Zjistili, že se bakterie žijící běžně na lidském těle vzduchem přenesly na sbírku nádobí vystavenou v místnosti. Mezi těmito bakteriemi nebyl jen druh Staphylococcus epidermidis, jenž se často vyskytuje na kůži, ale třeba i Streptococcus oralis, běžný v ústní dutině. Každý osobní oblak mikrobů obsahoval jiné druhy a jiná množství bakterií. Oblaky byly tak rozdílné, že by každý člověk zvlášť mohl být s jejich pomocí identifikován.

O to se také výzkumníci pokusili a skutečně se jim podařilo pět z osmi dobrovolníků určit podle bakterií, které šířili vzduchem a které se zachytily ve vzduchovém filtru v místnosti. Dva z nich dokonce zanechali tak bohatý mikrobiologický materiál, že mohli být identifikováni na základě vzorků posbíraných až ve ventilačních kanálech místnosti za filtrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám