Hlavní obsah

Jihočeští studenti si vyzkoušejí i porod

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak zvládnout porod nebo resuscitaci pacienta si mohou díky novému simulačnímu centru vyzkoušet studenti Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, tedy například budoucí zdravotní sestry, záchranáři či porodní asistentky. Centrum vyšlo na 58 milionů korun a je nejkomplexnější v České republice. Tvůrci hledali inspiraci i v zahraničí.

Nácvik poroduVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Výstavba začala už v roce 2015 a inspirovali jsme se například u kolegů ze Španělska, Finska nebo Spojených států. Najdeme tady dva standardní pokoje s pracovnou sester, je tu jednotka intenzivní péče, která může být využitá jako urgentní příjem. Studenti však mají k dispozici i porodní sál a neonatologii a také místnost pro výuku zdravotních záchranářů,“ vysvětlil Právu vedoucí simulačního centra František Dolák.

Figuríny mluví, pláčou a potí se

V budově fakulty v ulici U Výstaviště tak mají studenti k dispozici malou nemocnici včetně přístrojů, pouze místo skutečných pacientů jsou tam figuríny. Ty jsou ovládané ze srdce centra studenty nebo lektory, dokážou mluvit, plakat nebo se potit. Vykazují tak v těchto případech žádané zdravotní potíže.

Studenti ČVUT představili první českou samořiditelnou formuli

Věda a školy

Ve středu 23. září předvedli studenti novinářům, jak zvládnou resuscitaci pacienta na jednotce intenzivní péče, porod s následnou péčí, rovněž trénovali zásah záchranářů u záchranářského auta, které je v jedné z místností.

Vše snímají kamery a studenti tak mají možnost následně s lektory rozebírat, zda zvládli svou práci správně, případně kde udělali chyby.

Cenný doplněk k nemocniční praxi

Studenti zdravotních oborů mají 2300 hodin praxe v nemocnicích, přesto je podobné centrum opravdu cennou pomocí.

„Nemůžeme trénovat na lidech. Na figurínách se dá nasimulovat jakákoliv zdravotní komplikace nebo nemoc naprosto věrným způsobem. Tedy i komplikace, které nejsou v praxi tak úplně časté,“ doplnil Dolák.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Budoucí porodní asistentky a sestry si mohou v simulačním centru vyzkoušet i to, jak zvládnou porod.

Zdravotně sociální fakultu v Českých Budějovicích studuje asi 1600 studentů. „Máme zde i sociální obory a obory ochrany obyvatelstva. Nejvyšší část však tvoří právě studenti zdravotnických oborů a musím říct, že jejich uplatnitelnost na trhu práce je stoprocentní. Klademe velký důraz na kvalitu výuky,“ uvedla děkanka fakulty Ivana Chloubová.

Fakulta se na ceně centra za 58 milionů korun podílela pěti procenty, zbytek peněz byl dotován z rozvojových fondů ministerstva školství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám