Hlavní obsah

Jediná kapka krve z místa činu detektivům prozradí věk nositele

Novinky, coe

Nizozemští vědci představili novou metodu, jakou lze z jediného vzorku krve abstrahovat informace vedoucí k určení věku osoby, jíž vzorek patří. Tento způsob může být jedním z klíčových důkazů, jež mohou posloužit k usvědčení pachatele trestných činů. Informaci přinesl server ScienceMag.org.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci z Erasmus University v Rotterdamu však upozornili, že určení věku podle krevního vzorku je jen přibližné, pohybuje se v rozmezí devíti let.

Metoda spočívá v analýze krve se zaměřením na T-lymfocyty, tedy druh bílých krvinek, které mají vliv na imunitní systém. T-lymfocyty na své membráně obsahují T-buněčné receptory, které v průběhu lidského stárnutí modifikují svou DNA. Počet a charakter těchto modifikací může poté odborníkům prozradit, jakého věku nositel krevního vzorku byl nebo je.

„Předvedli jsme, že lidský věk může být z krve poznán s překvapivou přesností, a to díky jednoduché, ale důkladné analýze,“ uvedl Manfred Kayser z lékařského centra univerzity. „Naše metoda je použitelná v situacích, kdy jsou k dispozici jen krevní skvrny, což bývá ve většině kriminálních případů,“ doplnil.

Podle vědců funguje jejich metoda i na vzorcích krve staré několik let, konkrétně zkoumali vzorek pocházející z doby před rokem a půl. „Nepřekvapilo by mě, kdyby byla (naše metoda) úspěšně použita na vzorky staré několik desetiletí nebo až stovek let,“ řekl Kayser.

Expertům z Erasmus University se už dříve podařilo z DNA získat informace, podle nichž lze určit, zda její nositel měl třeba modré nebo hnědé oči. Studie na toto téma by měla být uveřejněna v několika měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám