Hlavní obsah

Japonsko spustilo provoz největšího současného pokusného fúzního reaktoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

První prosincový den Japonsko slavnostně uvedlo do provozu experimentální fúzní reaktor (tzv. tokamak) JT-60SA, který je v současné době největší na světě. Informovala o tom agentura AFP. Vývoj technologie jaderné fúze je zatím v počátcích, podle expertů by se ale mohla stát energetickým zdrojem budoucnosti, který je bezpečný, levný a nezatěžuje životní prostředí.

Foto: AFP PHOTO / National Institutes for Quantum Science and Technology (QST), Profimedia.cz

Experimentální fúzní reaktor JT-60SA

Článek

Reaktor JT-60SA je společným projektem Japonska a Evropské unie.

Jeho cílem je podpořit ještě větší Mezinárodní termonukleární experimentální reaktor (ITER) vznikající na jihu Francie, jehož výstavba se ale potýká s odklady, navýšením rozpočtu i technickými problémy, píše AFP.

„Nejpokročilejší tokamak na světě“ a „milník dějin fúze“

V jaderných elektrárnách se energie v současnosti vyrábí štěpením atomových jader. Při termonukleární fúzi se naopak při extrémně vysokých teplotách spojují lehké atomy, např. vodíku, a to tak, že vytvoří jádra těžších prvků, jako je helium. Při tom se uvolňuje obrovské množství energie.

Neomezený zdroj energie zase o kousek blíž. V Kalifornii zopakovali fúzi s čistým ziskem

Věda a školy

Japonské zařízení typu tokamak jménem JT-60SA o výšce 16 metrů se nachází ve městě Naka ležícím severně od metropole Tokia a byl navržen tak, aby udržel plazma o teplotě 200 milionů stupňů Celsia.

  • Tokamak (z ruské zkratky pro toroidní komoru v magnetických cívkách) je zařízení vytvářející tzv. toroidální a nesmírně výkonné magnetické pole, používané jako magnetická nádoba pro uchovávání vysokoteplotního plazmatu. Myšlenka tokamaku se zrodila v 50. letech, dnes se tokamaky považují za jednu z nejnadějnějších cest k realizaci řízené jaderné fúze, která by mohla sloužit jako zdroj neomezeného množství energie.

Evropská komisařka pro energetiku Kadri Simsonová prohlásila, že JT-60SA je „nejpokročilejší tokamak na světě“, a začátek jeho operací označila za „milník dějin fúze“.

„Fúze má potenciál stát se klíčovou součástí energetického mixu v druhé polovině tohoto století,“ dodala.

Zástupce vedoucího projektu výstavby reaktoru JT-60SA Sam Davis uvedl, že toto zařízení „nás posune blíž k fúzní energii“. „Je to výsledek spolupráce více než 500 vědců a inženýrů a více než 70 firem z celé Evropy a Japonska,“ prohlásil Davis při páteční inauguraci.

Loni v prosinci se americkým vědcům z laserového centra v kalifornském státním vědeckém ústavu Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) podařilo při jaderné fúzi získat více energie, než kolik při experimentu spotřebovali. Americké zařízení ale využívá jinou metodu než ITER a JT-60SA, jaderné fúze se v něm dosahuje pomocí laserů namířených na malý terčík paliva.

Termonukleární fúze by se mohla stát energetickým zdrojem budoucnosti, protože využívá dostupných paliv, neznečišťuje ovzduší, produkuje podstatně méně jaderného odpadu než současné elektrárny a je mnohem bezpečnější než dnešní jaderné reaktory.

Vsetínský inženýr pomáhá ve Francii se stavbou umělého Slunce

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám