Hlavní obsah

Jaké možnosti lze využít při hledání práce

Kariéra, Jan Matějka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Současná ekonomická situace není hledání nové práce zrovna dvakrát nakloněna. Některé společnosti propouštějí, jiné nenabírají a pokud už někdo nové zaměstnance hledá, uchazečů má více než dost. Naštěstí v dnešní době existuje spousta možností, jak si práci najít. Přinášíme tipy aspoň na několik z nich.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Na Úřadu práce vám s hledáním práce také pomohou

Článek

Asi nejjednodušším způsobem hledání práce je návštěva personálních portálů s aktuálními nabídkami. Pokud se podíváte například na www.sprace.cz, naleznete přehledně řazené nabídky práce řazené podle oborů a lokalit. Po přihlášení do systému lze vložit životopis, který je k dispozici personalistům a také si můžete nechat zasílat nabídky podle vašeho výběru do e-mailové schránky.

Doporučení známého

Jedna z nejspolehlivějších metod, jak získat práci, je zeptat se známých. Zkuste se poptat ve svém okolí, zda někoho nehledají. Pokud ano, dostanete nezkreslené informace o společnosti a navíc vás může známý přímo doporučit. V některých firmách přímo existují doporučující programy, ve kterých získávají oba uchazeč i doporučující odměnu, často i finanční.

Obraťte se na konkrétní firmy

Vytipujte si společnosti, pro které byste chtěli pracovat. Většina z nich bude mít na svých internetových stránkách sekci s volnými místy. A i když tam nemají zrovna pro vás vhodné místo, nezoufejte. Připravte si motivační dopis a životopis a zašlete ho, nejlépe někomu, kdo má na starosti HR. Ukážete tak, že pro ně chcete skutečně pracovat, což může znamenat velké plus.

Úřady práce

Každá firma má ze zákona povinnost volné místo nahlásit na Úřadu práce. V praxi se tam setkáte spíš s méně kvalifikovanými pozicemi. Rozhodně však jejich pomoci vyzkoušejte, vždy můžete narazit na něco zajímavého. 

Inzerce v tisku

Sledujte i nabídku míst v inzertních novinách a časopisech. Většinou podobné či totožné inzeráty najdete i na internetu. Navíc tato místa nemusí být již aktuální. Dobré je sledovat regionální tiskoviny například obecních a městských úřadů, kde většinou inzerují místní menší společnosti. 

Reklama

Související témata:

Související články

Muž versus žena: kdo je lepší šéf

Určitě se vám to už někdy stalo. Váš nadřízený udělal nějaké rozhodnutí a přišlo vám, že kdyby byl opačného pohlaví, tak by to udělal mnohem lépe. Situace ale...

Výběr článků

Načítám