Hlavní obsah

Jak vzniká bolest a co si pamatujeme? Začal Týden mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vzniká bolest, jak se učíme nebo co a proč si pamatujeme? Od pondělí 13. do neděle 19. března probíhá ve čtyřech městech festival s názvem Týden mozku. Lidé mohou navštívit desítky akcí, a to včetně workshopů a virtuální reality.

Foto: Jana Plavec, AV ČR

Ilustrační snímek

Článek

Všechny akce festivalu zaměřeného na nejsložitější orgán lidského těla jsou tradičně zdarma, na většinu je ale třeba si vytvořit rezervaci na webu, kde je i kompletní program.

Po třech letech, kdy návštěvníci trávili Týden mozku převážně v online prostoru, se festival vrátil do osobní roviny. V Praze, Ostravě, Olomouci a Hradci Králové je možné navštívit přednášky, besedy, workshopy, hry, výstavy nebo si vyzkoušet virtuální realitu.

Nemoci či pobyt ve vesmíru

Přednášky hlavního programu Týdne mozku představí mozek jako metropoli, vysvětlí, jak vzniká bolest nebo jak funguje paměť (i ta vizuální). Přiblíží se závažné nemoci, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba či schizofrenie. Posluchači se také dozvědí, jak neuronová síť mozku inspiruje informační technologie.

Astronauté se po pěti měsících na ISS vrátili na Zemi

Zahraniční

Tématem rovněž bude přizpůsobení se extrémnímu prostředí – např. jak se lidský mozek přizpůsobí pobytu v kosmu.

„Hlavní přednáškový cyklus nabízí čtyři až pět přednášek každý den od pondělí do pátku. Protože se konají prezenčně, je nutné si je rezervovat. Kapacita se rychle plní,“ upozornila Lenka Heroldová z organizačního týmu Týdne mozku.

Fobie nebo optické klamy

Součástí festivalu je i pestrý doprovodný program. V hlavní budově Akademie věd ČR na Národní v Praze se otevírá výstava optických klamů, zájemci budou mít možnost také prožít virtuální realitu.

Národní ústav duševního zdraví zprostředkuje trénink paměti nebo ovládnutí strachů a fobií. Na zbavení se fobií existují kurzy, které představí Zoo Praha.

V Hradci Králové lektoři poradí, jak na bolest, v Olomouci připravila Pevnost poznání tři interaktivní akce: otevřené pokusy, řešení logických úloh včetně Einsteinovy hádanky či paměťové techniky. A třeba na Lékařské fakultě Ostravské univerzity budou odborníci hovořit o využívání umělé inteligence v časné diagnostice Parkinsonovy nemoci.

Vědci z VUT vyvinuli náramek, který dokáže s předstihem rozeznat Parkinsonovu chorobu

Věda a školy

„Mám radost, že se festival Týden mozku každým rokem rozrůstá – třeba ne vždy co do počtu akcí, ale vždy do šíře nabízeného programu. Dokážeme tak mozek, nesmírně fascinující orgán, přiblížit všem věkovým skupinám,“ konstatoval zakladatel festivalu Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

Festival pořádá Akademie věd ČR ve spolupráci se svým zmíněným ústavem a Českou společností pro neurovědy. Zúčastní se ho nejen jednotlivé ústavy AV ČR, ale též externí vystavovatelé včetně univerzit, nemocnic a soukromých firem.

Týden mozku je festival nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a v neurovědách, který je součástí Brain Awareness Week (BAW), tedy celosvětové kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku. Tradici Týdne mozku v Česku inicioval a založil český neurovědec profesor Josef Syka v roce 1998.

Parazitologové vyvinuli novou zbraň proti „mozkožroutovi“

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám