Hlavní obsah

Internet je spolehlivý pomocník při hledání práce

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že internet může usnadnit často zdlouhavý proces hledání práce, není nic nového. Mnohem efektivnější než pouhé pasivní prohlížení stránek vytipovaných zaměstnavatelů je však aktivní přístup.

Foto: Profimedia.cz

Aktivnější způsob představuje hledání pracovního místa na některém z pracovních portálů - například sprace.cz.

Článek

Mnoho firem uvítá, když jim pošlete svůj životopis s průvodním dopisem, v němž uvedete důvody, proč chcete pro danou společnost pracovat, a co jí můžete nabídnout. Existuje šance, že zaujmete a vytouženou práci dostanete.

Ještě aktivnější způsob představuje hledání pracovního místa na některém z pracovních portálů - například sprace.cz. Pracovní portály totiž hrají při hledání zaměstnání čím dál důležitější úlohu.

Technologické firmy hledají výhradně přes internet

„U nás k hledání a oslovování nových zaměstnanců využíváme výhradně internet. Přesněji personální inzerci umísťujeme na specializovaných webových stránkách. Jde o pružný nástroj, vhodný pro technologicky zaměřenou společnost našeho typu,“ tvrdí Jan Kuntscher, personální ředitel společnosti UPC.

„Zjišťujeme, že i v případě pracovních míst s požadovanou nižší kvalifikací se v posledních letech podstatně zvýšil podíl kandidátů reagujících na internetovou nabídku. K oslovování uchazečů pro střední a nižší management nebo administrativní pozice využíváme pouze internet, ať již jde o vlastní stránky, nebo o specializované servery,“ dodává ředitel personálního úseku stavebního holdingu S group Michal Kulhánek.

Virtuální agent vám pohlídá příležitost

Pracovní portály umožňují vyhledávat pozice podle konkrétních kritérií (pracovní zařazení, lokalita, typ úvazku), některé mají i takzvaného agenta, který hlídá nové nabídky, a jakmile se objeví nějaká, která splňuje vaše představy, upozorní vás prostřednictvím e-mailu.

Na portálu si můžete také uložit vlastní životopis do databáze, čímž ho dáte k dispozici personalistům ve vhodných společnostech.

Na sociálních sítích najdete spřízněné duše

„Nový a čím dál důležitější fenomén pak při hledání zaměstnání představují sociální sítě jako například Linkedin, Facebook či Google. Díky kontaktu s lidmi, kteří mají podobné zájmy jako vy, vzrůstá šance, že narazíte na někoho, kdo hledá člověka s vašimi schopnostmi a zkušenostmi,“ říká Veronika Bočanová, která se v Advokátní kanceláři Vych & Partners specializuje na oblast pracovního práva a personalistiky.

„Kontakty jsou prostě pořád účinným nástrojem při hledání práce. A například na Facebooku má jistě řada personalistů svoje profily,“ dodává.

Internet vyžaduje pružnou reakci

Pokud se při hledání zaměstnání spolehnete na internet, nezapomeňte, že na pracovním trhu hledají uplatnění desetitisíce uchazečů. Proto buďte aktivní a pohotoví. Když vás nějaká nabídka zaujme, na nic nečekejte a hned odpovězte. Stejně tak, když vám napíše potenciální zaměstnavatel, dejte rychlou odpovědí najevo zájem. Odpověď po několika dnech rozhodně nepůsobí dobře.

Když už se vám podaří zaujmout možného zaměstnavatele, pamatujte, že internet nabízí i další praktickou pomoc. Můžete se díky němu například důkladně připravit na osobní pohovor a najdete tam i spoustu rad, jak se během takového pohovoru chovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám