Hlavní obsah

Hutní montáže spoléhají na kvalifikované lidi

Právo, Anna Bortlíčková
Ostrava

Ostravská společnost Hutní montáže, která je členem strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group a zaměřuje se na montáže technologií pro nové energetické zdroje, loni zvýšila tržby i hrubý zisk. Firma rovněž podstatně zvedla zaměstnanost.

Článek

Informovala o tom mluvčí společnosti Eva Kijonková. Tržby Hutních montáží, které jsou v Česku jednou z největších firem v oboru montáží, oprav a údržby průmyslových a energetických celků a infrastruktury, vzrostly z 1,2 miliardy na 1,4 miliardy korun.

Zisk před zdaněním za rok 2010 dosáhl 131 miliónů korun, což bylo o 14 miliónů korun více než předloni. Počet zaměstnanců firma meziročně zvýšila přibližně o stovku na 836 a v průměru najímala ještě dalších 255 externích pracovníků.

Uplatnili se ve specializovaných činnostech

„Podařilo se nám to zejména díky tomu, že jsme se uplatnili se specializovanými činnostmi v oborech téměř nezasažených krizí,“ uvedl generální ředitel Hutních montáží Miroslav Přecechtěl. Firma podle něj vsadila na vysokou kvalifikaci lidí a na knowhow pro nové energetické zdroje. „Takzvané nadkritické elektrárenské kotle vyžadují technologickou zdatnost a schopnosti vysoce kvalifikovaných lidí. Firem s tímto zázemím okolo nás v Evropě mnoho není,“ vysvětlil.

Připomněl, že vybudování zázemí pro tyto zakázky v energetice, na kterých Hutní montáže postavily svou strategii, vyžadovalo například nastartovat dokonalý systém přípravy zaměstnanců. Firma tak zřídila ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku pracoviště, které se věnuje přípravě, zácviku, zkouškám a zaškolování pracovníků pro zmíněné zakázky.

Školení probíhá i v Německu

Kromě toho Hutní montáže spolupracují se svými odběrateli a školí své zaměstnance také přímo pod jejich dohledem v Německu či dalších zemích, kde se chystá výstavba nebo zásadní rekonstrukce energetických kapacit.

„Rozhodnutí jít i za cenu nemalých výdajů na montáže nových typů energetických kotlů, kde hraje zásadní roli zvládnutí práce se špičkovými materiály, bylo rozhodně momentem, který nám umožnil eliminovat dopady celosvětových hospodářských výkyvů,“ poukázal Miroslav Přecechtěl. Podle něj to dokládá i výhled na letošní rok, který slibuje zachování tržeb na loňské úrovni.

K největším zakázkám firmy v oblasti energetiky patří montáže pro společnosti Alstom Power a Hitachi Power Europe. V tuzemsku pokračují práce na komplexní rekonstrukci tepelné elektrárny v Tušimicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám