Hlavní obsah

Hradecká univerzita představí jedinečnou publikaci svých historiků a archeologů

– Hradec Králové
Právo, ťas

Po deseti letech práce historiků a archeologů především z Univerzity Hradec Králové se čtenářům dostává do rukou jedinečná publikace mapující dějiny celých východních Čech od pravěkých archeologických nálezů po celý středověk až do nástupu Habsburků.

Článek

Knihu Dějiny východních Čech v pravěku a středověku (do roku 1526) vydalo nakladatelství Lidové noviny a autorský kolektiv ji představí veřejnosti ve čtvrtek 22. dubna 2010 v 17 hodin v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

Jedná se o kolektivní dílo, na němž se podíleli především odborníci Historického ústavu a Katedry archeologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové, kunsthistorickou kapitolou přispěla i Katedra výtvarné kultury Pedagogické fakulty téže univerzity. V čele autorského kolektivu stál profesor František Musil z Historického ústavu FF UHK, který také zodpovídal za náplň knihy, docent Ondřej Felcman z téhož pracoviště působil jako editor. Vydání knihy předcházelo desetiletí intenzivní práce, během níž se ke shromážděným materiálům a textům vyjadřovali i regionální odborníci a pracovníci muzeí a archivů.

Kniha o velkorysém rozsahu osmi set stran je vybavena řadou ilustrací a nechybějí ani podrobný jmenný i místní rejstřík. Právě na jeho důsledné zpracování kladl profesor Musil zvláštní důraz, neboť považoval za důležité, aby obsahoval jména všech míst, o kterých se kniha zmiňuje, a čtenář hledající jakoukoliv lokalitu ve východních Čechách se tak mohl snadno orientovat.

Autoři reflektují historické proměny a posuny, kterými území východních Čech procházelo. V rámci středověkého vymezení východních Čech se tak kniha kromě Hradecka a Chrudimska věnuje i Čáslavsku (zajímavostí například je, že v rámci Čáslavska se do východočeského regionu řadila i Kutná Hora) a Kladsku, které dnes náleží Polsku. Při podrobném sledování hospodářských a politických dějin autoři rovněž uvádějí na pravou míru mnohé historické omyly a domněnky, či naopak představují neznámé oblasti východočeské historie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám