Hlavní obsah

Hledali kontejnery, v moři u Nizozemska narazili na 500 let starý vrak

Novinky, ČTK, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemští odborníci na vyprošťování objevili na dně Severního moře vrak obchodní lodi starý skoro 500 let. Po plavidle přitom cíleně nepátrali. Jejich úkolem bylo hledat kontejnery, které počátkem tohoto roku za nepříznivého počasí ztratila obří nákladní loď, informovala s odvoláním na nizozemské ministerstvo kultury agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

V nizozemských vodách objevili vrak lodi

Článek

Zbytky lodi z 16. století jsou podle ministerstva nejstarším vrakem, jaký se kdy v nizozemských vodách našel. Plavidlo bylo původně 30 metrů dlouhé a postaveno bylo zhruba v roce 1540 ze dřeva stromů pokácených v roce 1536.

Měděné destičky, které byly na lodi, naznačují, že plavidlo bylo používáno právě k převozu tohoto barevného kovu, na nějž měla v 16. století monopol německá rodina Fuggerových.

Foto: Profimedia.cz

Loď převážela měděné destičky

Značky této bohaté rodiny z Augsburgu, která půjčovala peníze i císařům a králům, nesou právě i některé z destiček, kterých podle odhadů mohlo být na lodi až pět tun.

„Zajímavý je zejména způsob, jakým byla loď postavena. Pochází totiž z přechodného období, po kterém následoval Nizozemský zlatý věk,” uvedl podmořský archeolog Martijn Manders pro server BBC.

Vrak byl představen Nizozemskou agenturou kulturního dědictví ve středu. Podle Manderse byly úřady požádány, aby zajistily místo nálezu lodi.

Pátrali po kontejnerech

Potápěči mají v úmyslu se k lodi vrátit v létě. Jestli však bude z mořského dna vrak vyzdvihnut, zatím není podle úřadů jasné.

Foto: Profimedia.cz

Destiček mohlo být na lodi až pět tun

Nizozemští odborníci na vyprošťování potopených objektů vrak objevili náhodou u Západofríských ostrovů, kde pátrali po 340 kontejnerech, které 2. ledna v bouři ztratila nákladní loď MSC Zoe. Část z nich moře vyplavilo už dříve na pláže, většina kontejnerů ale skončila na dně.

„Tento nález je štěstím v neštěstí,” uvedla nizozemská ministryně kultury Ingrid van Engelshovenová, podle které je vrak „obohacením nizozemského kulturního dědictví”.

Reklama

Výběr článků

Načítám