Hlavní obsah

Herečka Tereza Kostková: pracovala jsem i jako zmrzlinářka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

„V příštím životě bych chtěla být lékařem, vědcem nebo kosmonautem,“ říká herečka, která si své místo na slunci po všech peripetiích, kterými kvůli lásce k divadlu prošla, rozhodně zaslouží.

Foto: Petr Horník, Právo

Tereza Kostková s Markem Ebenem moderuje pořad Stardance

Článek

Čím vším jste v životě byla?

Několika činností odlišných od mé současné profese jsem se skutečně dotkla. Když se vrátíme o dobrých patnáct let zpátky a půjdeme pomalu k současnosti, narazíme na zmrzlinářku, hostesku, prodavačku i výrobce občerstvení, uklízečku, servírku u Bubeníčků a tajemnici v divadle…

Platí i u vás – vším čím jsem byl, byl jsem rád?

Platí. Jsem vychovaná dělat věci s láskou. Pokud to náhodou nejde samovolně, hned najdu aspoň něco, k čemu v dané činnosti „láskou vzplanu“. Nebavilo by mě remcat, nudit se a prudit.

Loni jste se ještě jako kojící matka vrátila k moderování Stardance, letos pokračujete, jaká je to práce?

Profesionální, milá i přátelská. Vynikající zkušenost v oblasti improvizace a přímých přenosů.

Myslíte si, že jste už „udělala kariéru“?

Přemýšlím, jak si stručně vysvětlit pojem „kariéra“ a současně ho zbavit trochu pejorativního nánosu, kterým se postupem času obalil, obzvlášť ve spojení se slovesem udělat. Snad se shodneme, že kariéra je určitý pracovní posun směrem k větší profesionalitě, zkušenosti, ale i respektu ze strany „klienta“. V každém případě někam nahoru.

Ale především, je to asi posun, který se zastaví u každého někde jinde. Takže vlastně téměř každý nějakou kariéru „udělá“, jde o to, kde se zastaví, a jak moc odlišné je to od jeho představ nebo nakolik je to překonává. Bráno odzadu: konkrétní představy jsem měla vždy spíše vágnější, tak jsem více překvapená, že dělám to nebo ono.

Z hlediska mého výkladu na nějakém pomyslném žebříčku jistě stojím, jistě jsem i za poslední čas nějak popolezla, ale připadám si stále dost mladá na to hodnotit kam a co s tím. Já ze svého hlediska prostě pracuji. Úplně stejně jako před pěti nebo deseti lety. Můj přístup se nezměnil. Pravda, změnila se trochu náplň mé práce.

Kdybyste se někdy v životě musela rekvalifikovat, co byste si vybrala jako nové povolání? A proč?

Nejde ani tak o to, co bych chtěla dělat, ale na co bych měla. Možnosti by se asi v obou případech dost lišily. Vzhledem k jistým zkušenostem bych se možná neztratila, v případě nouze v oblasti produkce, PR, organizace. Asi bych možná dokázala nějak zužitkovat a rekvalifikovat své pedagogické a jazykové znalosti. Ale v příštím životě bych chtěla být lékařem, vědcem nebo kosmonautem…ale fakt až v tom dalším.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám