Hlavní obsah

EU vymírání živočišných druhů v Evropě nezabránila, je však vidět pokrok

– Brusel
Novinky, pit

Evropská unie (EU) nedosáhla svého cíle zastavit do roku 2010 úbytek biologické rozmanitosti na starém kontinentu. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Evropská komise.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ze zprávy vyplývá, že biologická rozmanitost v Evropě je stále vážně ohrožena například změnami ve využívání půdy, znečišťováním, invazivními druhy a změnou klimatu. Hodnocení nicméně prokázalo, že za poslední dva roky došlo k výraznému pokroku.

„Získali jsme některé velmi důležité poznatky a podařilo se nám dostat biologickou rozmanitost na přední místo politického pořadu dne. Ale potřebujeme, aby se zapojila nejenom Evropa,“ prohlásil komisař EU pro životní prostředí Janez Potočnik. „Ohrožení ve světě je dokonce větší než v EU,“ dodal.

Akční plán o biodiverzitě zahájila Evropská komise v roce 2006. Jeho hlavní význam spočívá v ochraně ohrožených druhů a zamezení dalších hrozeb.

Mimo EU je situace ještě hrozivější, neboť tlak na biologickou rozmanitost nadále roste. Na celosvětové úrovni hrozí vyhubení přibližně 12 až 55 procentům druhům obratlovců, bezobratlých a rostlin. Nové celosvětové cíle pro biologickou rozmanitost budou projednány na 10. konferenci smluvních stran Úmluvy o biologické rozmanitosti v japonské Nagoji 18. až 29. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám