Hlavní obsah

EU definitivně schválila modré karty pro pracovníky z třetích zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Členské státy EU definitivně schválily zavedení takzvaných modrých karet, které by měly pomoci nalákat do států unie vysoce kvalifikované pracovníky ze třetích zemí.

Článek

Cílem programu, který by měl vejít v platnost od roku 2011, je zjednodušit získávání pracovních povolení pro určité skupiny lidí, podmínky pro příchod jejich rodin či přesun pracovníků z jednoho státu unie do jiného.

Potvrzení na Radě EU bylo pouhou formalitou. O zavedení modrých karet rozhodli už loni na podzim velvyslanci zemí 27členného bloku. S návrhem na zavedení modrých karet přišla předloni Evropská komise. K tomu, aby mohl být někdo do programu zařazen, bude ale muset splnit jisté podmínky. Například bude muset mít pracovní smlouvu, která mu zaručí na určitou dobu plat v jisté výši.

Rada Evropské unie, jíž tento půlrok předsedají Češi, souhlasila i se zaváděním sankcí pro zaměstnavatele ilegálních přistěhovalců ze zemí mimo EU a posílením kontroly na jednotlivých pracovištích. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám